Kolik stojí volební kampaň? Politické strany utratily přes čtvrt miliardy korun

Strany a hnutí za kampaň pro sněmovní volby utratily podle Transparency International (TI) asi čtvrt miliardy korun, výsledná suma bude zhruba dvojnásobná. Organizace to dnes oznámila na základě informací z volebních bankovních účtů jednotlivých uskupení. Největší podíl výdajů daly strany na billboardy a kontaktní kampaně.

"V rámci vykázaných výdajů se letos v předvolebním klání utratí cca 500 milionů korun, ačkoliv spojování do koalic fakticky limituje, kolik strany a hnutí mohou utratit vcelku. Zatím kandidáti utratili přes 250 milionů," uvedla Jana Stehnová z monitorovacího týmu TI.

Největší částka byla podle organizace utracena z koaličního účtu uskupení Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Koalice vyčerpala zhruba 62 milionů korun, což jsou dvě třetiny finančního limitu na kampaň do Sněmovny, který činí 90 milionů korun. Přes polovinu finančního limitu se dostala se 47 miliony korun SPD, třetí je koalice Pirátů a Starostů se 40 miliony korun.

ČSSD za devět měsíců od vyhlášení voleb utratila 33 milionů a ANO 23 milionů korun, přičemž u vládního hnutí se od počátku září 2021 souhrn výdajů zdvojnásobil. Seskupení Trikolóry se Svobodnými a Soukromníky dalo na kampaň 18,5 milionu korun, KSČM 15 milionů a hnutí Přísaha devět milionů korun.

Strany mohou náklady na kampaň vykázat ještě tři měsíce po volbách. Před minulými sněmovními volbami v roce 2017 strany na transparentních účtech do voleb vykázaly přibližně čtvrtinu až tři pětiny svých nákladů, uvedla Transparency International.

Za plakátovací kampaň daly strany a hnutí letos zatím 50 milionů korun. Obdobnou sumu stály tisk a roznášení letáků, volebních novin a dalších tiskovin. Vedle vlastních novin jsou letos v kampani nezanedbatelné i knihy. Za vydání knihy Andreje Babiše "Sdílejte, než to zakážou" zaplatilo hnutí ANO zatím tři miliony korun, dalších 300.000 korun za její audioverzi. Své knihy vydali i předseda ODS Petr Fiala, předseda Pirátů Ivan Bartoš a lídr Přísahy Robert Šlachta. KSČM zaplatila za produkci knih Pražská květnová revoluce a Ve znamení kříže.

Související

Rusko, ilustrační foto

Rusko označilo Transparency International za nežádoucí organizaci a zakázalo ji

Ruská generální prokuratura označila Transparency International za nežádoucí organizací, oznámila dnes ruská média. Již dříve ruské úřady udělily této nevládní organizaci sídlící v Berlíně a bojující proti korupci po celém světě hanlivou nálepku zahraničního agenta. Spolupráce s nežádoucí organizací hrozí v Rusku trestním postihem a vězením.
Soudní dvůr EU

Boj za transparentnost se vrací o roky zpět, komentuje TI verdikt unijního soudu

Rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie z minulého týdne ohledně evidence skutečných majitelů vrací boj za transparentnost vlastníků společností, ale i třeba boj proti praní špinavých peněz v EU, o deset let zpět. Na dotaz ČTK to dnes uvedl vedoucí analytik protikorupční organizace Transparency International (TI) Marek Chromý, podle kterého je rozhodnutí soudu též nejednoznačné v tom, jak má EU zareagovat.

Více souvisejících

transparency international volby 2021 Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) ODS

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy