KOMENTÁŘ | Na Babišovu pohádku Evropa neskočí. Rezoluce je debaklem pro všechny

KOMENTÁŘ – Není zvyklý prohrávat a snad ani nikoho poslouchat či se mu dokonce podřizovat. Proto je pro českého premiéra Andreje Babiše schválení kritické rezoluce k možnému střetu zájmů něčím nepoznaným. Na domácí scéně si vystačí s účelovkou, objednávkou i kampaní a problémy tak odsune do pozadí. Evropský parlament se ale žádnými pohádkami ošálit nenechal a vyslal jasný signál, že ministerský předseda nemá vše v pořádku, i když usnesení není právně závazné, navíc stále neproběhl audit Evropské komise. Jestli se ale odpůrci šéfa hnutí v počínající páteční noci z verdiktu radovali, krutě se mýlili. Debakl jsme utrpěli všichni, Evropská unie bude nyní pečlivě zvažovat, jak vysoké dotace do České republiky pošle. Bude nedůvěřivá.

Ztratil prestiž a možná i důvěru. Premiér Andrej Babiš bude mít ztíženou pozici při vyjednávaní dotací pro Českou republiku. Evropa si páteční verdikt, byť není právně závazný a stále se čeká na audit Evropské komise, bude dlouho pamatovat.

Podle europoslanců šéf českého kabinetu zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu Evropské unie a zároveň kontroluje holding Agrofert, i když tvrdí, že všechny své podnikatelské aktivity zaparkoval do svěřenských fondů. Jenže až opustí politiku, pak si své firmy z nich vyzvedne zpět. Je tedy jasné, že pupeční šňůrou je k nim vázaný zřejmě stále. Podobný názor pravděpodobně sdílí i většina Evropského parlamentu. Proto v pátek schválil kritickou rezoluci k údajnému střetu zájmů tuzemského premiéra.

Premiér má tři možnosti, ani jedna jej zřejmě nenadchne

Kdo ze schváleného usnesení může nejvíce trnout, jsou soukromí zemědělci. Je jim jasné, že každá jejich žádost o dotaci bude nyní řádně prověřována a v Evropské unii se na ně mohou dívat podezíravě, hned si je mohou spojit, že jsou země, které vládne Andrej Babiš. Brusel totiž jasně naznačil, že si do budoucnosti bude více chránit peníze daňových poplatníků, které jdou na dotace.

Pokud někdo řekne, že on není sedlákem, a tak je mu to lhostejné, je dobré mu připomenout, že ostatní evropští agrárníci by je měli, a tak by se suroviny musely od nich dráže vykupovat anebo u nás s větší nákladovostí vyrábět, což by bezbochyby pocítila naše peněženka, která už nyní úpí ohledně vysokých cen potravin. Zkrátka bez dotací se totiž těžce hospodaří, respektive vyrábí, pěstuje či chová dobytek.

Andrej Babiš stojí na křižovatce a pokud by i audit Evropské komise vyslovil názor na možný střet zájmů, musel by se rozhodnout, kam se vydá. A je opravdu složité predikovat, co udělá. Má tři možnosti: prodat Agrofert, což by bylo obtížné, neboť jen horko těžko by se hledal kupec na tak obrovský kolos, anebo přijde stopka pro jakékoliv dotace pro holding, na nichž je ale dost závislý, či  rezignovat na post premiéra i jakoukoli případnou ministerskou pozici. I tady bude těžké se rozhodnout.

Pro jeho fanoušky je šéf hnutí ANO fenoménem, synonymem úspěšného politika, jaký podle nich tady nikdy nebyl, včetně jeho PR managmentu, o němž s pokorou hovoří i jeho kritici. Vystoupit z rozjetého vlaku, kdy vám tleská téměř 35 procent voličů, je opravdu obtížné a nikomu se nechce opouštět výsluní. Možná ani Andrej Babiš sám neví, pro jakou variantu by se rozhodl, pokud by si musel vybrat. Zřejmě ani jedna z nich jej nenadchne.

Schválená rezoluce Evropského parlamentu se nedotýká jen ekonomické stránky věci, ale i té morální. A to dost výrazně. Europoslanci totiž poslali vzkaz, že zákony musí dodržovat úplně každý, tedy nejenom bezdomovci, ale i oligarchové. V tuzemsku ministerskému předsedovi stačí vyslovit tradiční frázi o účelovce, objednávce, kampani, ODS a Kalouskovi. V Evropě politiky zajímají jen fakta, ne žádná omáčka či pohádky. Je dobré nabýt zjištění, že svět je ještě někde v pořádku.

A právě tady Andrej Babiš narazil, protože doma se mu jako politicky nejmocnějšímu muži v zemi neopováží žádný úřad postavit, byť k tomu často vyzývá předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová, kterou předseda vlády označil za pomatenou, a zmínil, že problematice dotací nerozumí. Přesto by to nebyl Andrej Babiš, aby se den po usnesení neodpustil poznámku, že vše zpunktovali čeští europoslanci, oni stojí za oním spiknutím a vše je podle něj dokonale zpolitizované.

Šéf kabinetu může pykat i za svou rétoriku

A ještě za něco může Andrej Babiš pykat, a to za svoji rétoriku. Jeho vyjádření, že čeští europoslanci lidovecký Tomáš Zdechovský a pirátský Mikuláš Peksa jsou vlastizrádci, neboť tím, že na problematiku upozornili, poškodili české zájmy v Bruselu. Zatímco v České republice veřejnost proti ní příliš neprotestovala a zaujala hlavně neonacisty, kteří politikům a jejich rodinám hrozili smrtí, pak v Evropě jsou zděšeni, co ministerský předseda vyřknul a Zdechovského i Peksy se nezastal, byť je férově nutné zmínit, že se jim decentně omluvil.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, spoluautor usnesení, v rozhovoru pro EuroZprávy.cz v pátek sdělil, že už čtyři premiéři z členských států Evropské unie se zajímali o to, jak je možné, že u Babiše nenalezli podporu, když jim bylo vyhrožováno. Proto je možné očekávat, že šéf kabinetu musí počítat s určitou odtažitostí svých evropských kolegů. Zároveň je jasné, že v Evropě budou s napětím sledovat, jak se vyvine v Čechách další díl kauzy Čapí hnízdo. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman loni v prosinci rozhodl, že stíhání Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové bude pokračovat. Dvojice tak stále čelí obvinění z dotačního podvodu.

Paradoxní situace v souvislosti se zmíněným výrokem o vlastizrádcích ale vzniká i u samotných lidovců. Bývalý šéf strany a její člen Cyril Svoboda, který je jedním z poradců šéfa vlády Andreje Babiše v pořadu ČT 24 o spolustraníkovi Tomáši Zdechovském uvedl: „Dokonce si myslím, že i pan Zdechovský je jistě rád, že reakce premiéra byla tak ostrá (Andrej Babiš jej nazval vlastizrádcem) a že má policejní ochranu, protože se o něm více mluví.“ Zdechovský bývalému ministru vnitra, zahraničí i ministru pro místní rozvoj vzkázal, že je naprostý zoufalec a ubožák. Lidovci, kteří byli s Babišem ve vládě Bohuslava Sobotky před minulými volbami, musejí tento názorový rozkol důrazně řešit.

Není možné, aby jeden člen svého spolustraníka, který má s rodinou přidělenu policejní ochranu a čelí výhrůžkám smrti, jej takto podrazil a jeho situaci bagatelizoval. Nabízí se vyloučení z KDU-ČSL. Ovšem otázkou je, jak se k celé věci postaví současný předseda Marian Jurečka, který se proti politice hnutí ANO zase tak jasně nevymezuje a s Andrejem Babišem seděl v Sobotkově vládě, kde šéfoval rezortu zemědělství.

V lednovém rozhovoru pro EuroZprávy.cz sice zdůraznil, že lidovci nepůjdou do vlády s kýmkoli, kdo je trestně stíháný, ale například spolupráci s ministry Havlíčkem či Brabcem si umí představit. Jurečkův sobotní twitter, v němž Svobodův komentář označil, že „je za hranou lidského jednání a chápání,“ naznačuje, že lidská morálka je pro něj na prvním místě a za Zdechovského se pochopitelně postavil. Proto zřejmě nyní politika ohledně budoucnosti ustoupí do pozadí.

Voliči se orientují podle svých politických favoritů

Je jasné, že páteční rezoluce bude rezonovat v domácí politice a výrazně ji ovlivní. Co je ale těžké predikovat, jak usnesení zamotá s předvolebními preferencemi hnutí ANO nebo jak se dokonce promítne do voleb. Kdo se ale domnívá, že nyní bude následovat výrazný pokles čísel u hnutí, pak se zřejmě mýlí. Kauzy o případném možném střetu zájmů, včetně Čapí hnízdo jsou pro laiky natolik složité, že záleží na jejich politické orientaci. Budou přejímat názory politiků, jimž fandí. Je tedy zřejmé, že fanoušek opozice má jasno o protiprávním jednání premiéra, zatímco příznivec hnutí ANO je skálopevně přesvědčen, že ministerský předseda je čistý jako lilie.

A i když přece jen někteří z nich budou váhat, pak nastoupí známá povídačka, pohádka o účelovce, kampani, objednávce, ODS a Kalouskovi. Na některé voliče v Čechách totiž stále zabírá. V Evropě ale ne. Naštěstí.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš komentář

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 28 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy