KOMENTÁŘ | Pane Hniličko, patříte na trestnou lavici a nic jiného než pískot si nezasloužíte. Ztratil jste lesk

KOMENTÁŘ – Morálně selhal a měl by zmizet z veřejného života. Absolutně nestačí, že Milan Hnilička, který se zúčastnil utajeného večírku v době vládní karantény, složil poslanecký mandát za hnutí ANO. Bývalý hokejový brankář si dal vlastní gól a za svůj přešlap musí pykat. Je nemožné, aby setrval i v pozici šéfa Národní sportovní agentury, která jen letos má rozdělit téměř dvanáct miliard korun. Člověk s tak velkou pravomocí, který se stýká s pochybnými lidmi a obchází restrikce, má skončit na trestné lavici, z níž by už do žádné zodpovědné funkce neměl nikdy naskočit.

Každým dnem, kdy setrvává v pozici předsedy Národní sportovní agentury, se ztrapňuje. Zlatá olympijská medaile i tři tituly mistrů světa, které Milan Hnilička během své kariéry vybojoval, najednou ztrácejí lesk a mění se v bezcennou cetku. Je zarážející, že jako bývalý vrcholový sportovec nemá v DNA zakódovanou čestnost a fair play. Gólman ztrácí i kredit chlapa, který není schopen sebereflexe. Kdo při jakémkoli sportovním zápase podvádí, je okamžitě sankcionován. Bohužel pan Hnilička už zapomněl, jak se chová správný sportovní gentleman. A poslanci, kteří jej dnes podrželi, o morálce a zodpovědnosti zřejmě nikdy v životě neslyšeli. Zvláště zákonodárci z hnutí ANO.

V ANO zřejmě nikdy nepochopí, že peníze nejsou vše

Rodiče malých hokejových brankářů, kteří mají na stěnách vylepený plakát Milana Hniličky, by jej měli okamžitě sundat. Alespoň do doby, dokud neodstoupí z čela Národní sportovní agentury. Pokud tak neučiní, měla by maminka či tatínek talentovaného špunta plakát rozcupovat. Vládní zmocněnec pro sport nemůže být vzorem pro další fakíry v hokejové brance. Člověk, který navzdory vládním zákazům, jde juchat se společností, zatímco ostatní musejí odložit v době pandemie své kulaté narozeniny, si  opravdu žádný obdiv nezaslouží.

Nikdo z hostů navíc nedodržoval současný přísný protiepidemický systém, a tak se mohli postarat o další šíření nebezpečné infekce. Vždyť lékaři, sestry i další zdravotní personál mají v nemocnici málo práce, že pane Hniličko, pane Paroubku, pane Šlégře, pane Husáku i pane Bendo. A na podnikatele, kteří opatření dodržují a kvůli nedostatečným kompenzacím krachují, jste si jistě ani nevzpomněli.

Rovněž zaráží, jak se původně Hnilička k celému průšvihu postavil. Do chlapa, který se k problému postaví čelem, měl kosmicky daleko. Oznámil, že dá na charitu padesát tisíc korun. Je sice šlechetné podpořit populaci, která nyní dvojnásobně strádá, ale bývalý poslanec ji jen využil jako jakýsi trapný odpustek. A pokud by pomoc myslel vážně, potom by jako zákonodárce věnoval potřebným celý poslanecký plat a nikoli ušmudlaných padesát tisíc. Nešlo o gesto ze solidarity, ale o vypočítavý postoj.

Někdy prostě peníze nestačí, zkrátka vše nezachrání, což lidé kolem holdingového krále Andreje Babiše z hnutí ANO asi nikdy nepochopí. Mimochodem premiér původně na Hniličku vyvíjel tlak, aby odstoupil i z čela agentury, ale poté otočil. Musíme si zkrátka zvyknout, že Babišova slova nemají žádnou hodnotu. Armáda, které slíbil, že jí v lednu okamžitě vrátí deset miliard korun, o něž je při schvalování rozpočtu ožebračili komunisté, by mohla vyprávět, respektive plakat.

Stýkat se s kmotrem je vždy na pováženou

I kdybychom nebojovali s koronavirovou pandemií, Hnilička by měl stejně na všechny funkce rezignovat. Alespoň ve zdravé demokratické společnosti. Scházet se s podnikatelským kmotrem Petrem Bendou je už samo o sobě na vyloučení do konce zápasu. Ani jména jako bývalý premiér Jiří Paroubek či kontroverzní krajský ředitel policie v Libereckém kraji Vladislav Husák nepůsobí seriózním dojmem. Člověk, který je součástí veřejného života a je na něj vidět jako na rybičky v akváriu, by měl před podobnou společností okamžitě zabouchnout dveře, zamknout je na deset západů a zapnout veškeré alarmy. Pohybovat se v kmotrovském či bossovském prostředí je na pováženou, zvláště když rozhodujete o přerozdělování miliard korun.

Hnilička je navíc v čele Národní sportovní agentury nevýrazný, nepůsobí ani státnicky. Dodnes se mu musí zdát, jak narazil v Senátu, který se předloni na jaře zabýval novelou zákona o podpoře sportu. Současný šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS), který byl tehdy senátorem, Hniličku doslova peskoval a všechny návrhy mu rozcupoval. Bývalý gólman se kromě smutného, protáhlého výrazu tenkrát nezmohl na jediný reflexní zásah. Vystrčil jej tehdy úplně znemožnil. Chodit nepřipravený na setkání s precizním matematikem i fyzikem, který bazíruje i na nejmenším detailu, je opravdu vražedné.

Naposledy bývalý světový šampion ohromil, že vrcholoví sportovci by měli být přednostně očkovaní proti covidu-19. Jakým právem? Jsou snad něco více než vědci, učitelé, lékaři, soudci či řidiči? I z této rétoriky je zřetelné, že Hniličkovi není papalášství vůbec cizí. Rodák z Litoměřic se nyní zaštiťuje nejenom podporou poslanců, ale i některými sportovními svazy. Aby ne, když některé zřejmě mají velký profit z Hniličkova působení.

Opravdoví mistři jej ale odsuzují. Jeho chování odsoudil takový machr jako hokejista Jiří Hrdina, trojnásobný vítěz Stanley Cupu a mistr světa. Nebojí se říci, že takové excesy patří před rok 1989, kam se nás současná garnitura usilovně snaží vrátit. Střední útočník naštěstí nezůstal v kritice osamocen. Červenou kartu z posice šéfa Národní sportovní agentury Hniličkovi ukazuje fotbalová Slavia i Sparta či Teplice. Nelibost se nebojí projevit skokané na lyžích či biatlonisté. Jejich vedení je schopné a nepotřebuje žádnou výpomoc bokem. Opravdoví šampioni se nikdy nemusejí bát říci svůj názor. Odvahu už předvedl olympijský vítěz ve skocích na lyžích Jiří Raška, který po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, se nebál podepsat Dva tisíce slov, dokument Pražského jara.

Pane Hniličko, zkuste si vzpomenout na dobu, když jste ještě na ledě respektoval pravidla, a proto jste byl pro národ modlou. Nyní se řítíte do trosek zapomnění. Buďte chlapem a uvědomte si, že jste pozbyl veškeré důvěry. Pokud tak neučiníte, nemůžete už nikdy počítat s aplausem, na jaký jste byl zvyklý za své bravurní zákroky. Naopak, budete vypískán a nakonec stejně odejdete s ostudou.

Související

Jan Hamáček

Situace ve sportovní agentuře NSA žádá podle Hamáčka radikální změnu

Vládní koalice ANO a ČSSD se podle vicepremiéra a předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka zabývá problémy Národní sportovní agentury. Situace podle něho vyžaduje radikální změnu včetně celého vedení. Hamáček v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize uvedl, že ČSSD nechápe výměnu dvou místopředsedů v agentuře ani to, že si najala firmu na administraci části žádostí o dotace.
Robert Plaga

Plaga je pro odvolání Hniličky z čela NSA, zastal se letošních maturantů

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) by hlasoval pro odvolání Milana Hniličky z čela Národní sportovní agentury (NSA). Svou účastí na oslavě v Teplicích prokázal sportu "medvědí službu," uvedl dnes v diskusním pořadu televize Prima Partie Terezie Tománkové. Dodal, že při své volbě by nepřihlédl ani k prohlášení, ve kterém minulý týden Hniličku podpořili představitelé sportu v čele s předsedou České unie sportu (ČUS) Miroslavem Janstou.

Více souvisejících

Milan Hnilička komentář

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 4 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 9 hodinami

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy