KOMENTÁŘ | Česko nadále nemůže k Zemanovi vzhlížet. Pane premiére, běžte a podívejte se pozůstalým do očí

KOMENTÁŘ – Ocitli jsme se nad propastí. Vláda uštědřila národu knockout, z něhož se bude těžko vzpamatovávat a náladu nevylepší ani náhlé zmoudření prezidenta Miloše Zemana, který se v těžkých časech vzdal předávání řádů. Zanedbaný konec léta, kdy se dala zkrotit koronavirová pandemie, může mít pro Českou republiku fatální následky. A nejde jen o ekonomiku, která je napůl vypnutá. Ale především o zbytečně vyhasínající lidské životy. Opravdu bylo nutné, pane premiére Babiši, nasměrovat zemi na pekelnou stezku, a to jen kvůli obavě, aby předvolební preference hnutí ANO neutrpěly? Jděte a podívejte se pozůstalým do očí.

Malér už neignorují ani na Hradě. I prezident Miloš Zeman pochopil vážnost situace, kdy země úpí pod koronavirovou infekcí. Politik, který se vždy vyžíval rozdělováním společnosti a děláním naschválů, najednou ustoupil a zrušil na Pražském hradě slavnostní ceremoniál k 28. říjnu na počest vzniku samostatného státu. Ještě minulý týden na konání večera lpěl a prohlašoval, že zrušení oslav by byla zbabělost. Hlava státu si moc dobře uvědomila, že pokud by ve středu udělovala vyznamenání, stala by se spoluzodpovědná za stále zhoršující situaci. Lidé by už ztratili poslušnost a poukazovali by, že když se může scházet nejvyšší ústavní činitel, oni mohou také. Navíc by plivl do tváře všem trpícím a degradoval by práci zdravotníků, kterým by hradní sešlostí jistě přidělal práci.

Přesto národ nemůže k Miloši Zemanovi vzhlížet. Stále mu nejde zapomenout, jak před necelými čtrnácti dny pohrdal živnostníky, které označil za neschopné a utahoval si z umělců, ať vyhladoví, neboť s prázdným žaludkem vždy vytvořili nejlepší díla. Prezident svým rozhodnutím pouze zmírnil hněv v podhradí, ale miláčkem se už nestane. Nikdy. Na to už je definitivě pozdě. Jisté zmoudření v jeho podání by ale rovněž zapadnout nemělo.

Nakupující ježíšci opět zhorší křivku nákazy

Naopak ani s náznakem kladných bodů nemohou počítat ve Strakově akademii. Soubor chaotiků už pro národ nepředstavuje autoritu. Lidé ztratili důvěru k současné vládě, která se topí ve zmatku. Češi jsou už alergičtí na neustálé a okamžité změny. Ještě v neděli představitelé kabinetu deklarovali, že v tomto týdnu se žádné další restrikce zavádět nebudou. Nastalo pondělí a vládní politici vypustili do éteru rozhodnutí, že od středy je nutné nosit roušky, a to i venku při pohybu i za jízdy autem. Národ schválený befel ještě nestrávil, aby se ve středu dozvěděl, že se zavírají služby i obchodní centra. Pokud se někdo ještě zastával týmu, jemuž šéfuje Andrej Babiš, musel i on ztratit poslední zbytky iluze o tom, že stát je řízen systémově.

Mimochodem zpráva o nenadálém zavření obchodních center a služeb se zase krásně promítne do statistiky nakažených. Šlo o opravdu taktický tah. Premiér, který pokorně prosí lidi, aby zůstali doma, je vlastně vyšle na poslední chvíli na předvánoční nákupy, aby se u prodejců či kadeřníků zase všichni hezky nakazili. Nakupující rozhodně v té chvíli nemysleli na dodržování dvoumetrového rozestupu či dalších hygienických doporučení. A tak až za deset dní bude křivka opět stoupat, pak za ni mohou ježíšci, které pohltila nákupní horečka. Pak by měl zase vystoupit ministerský předseda a poprosit své občany, aby zůstali doma. Překvapivě poslechnou, protože zavřeno je už zase téměř vše.

Vláda už nemůže očekávat, že ji voliči budou brát vážně. Češi jsou už hákliví na zastrašování, na neustále hrozící sankce, o nichž slyšeli za minulého režimu. Ano, situace je vážná a nikdo nevyzývá k podkopávání vyřčených rozhodnutí. Kabinet ovšem nepochopil, že jen armádními rozkazy kázeň neudrží. Koronavirová pandemie se do země zakousla téměř před osmi měsíci. Za celou dobu se nenašel jediný vládní politik, který by pravidelně a rozumně vysvětloval, proč muselo nastat toto rozhodnutí a proč tamto. Nikdo se osvěty a prevence nechopil. A vlastně ani není divu, protože ve vládě žádná osobnost nesedí. Proto pacienti umírají a ekonomika i podnikání opět sténá, stejně jako tomu bylo na jaře. Jen s tím rozdílem, že živnostníci už nemají žádné rezervy.

Zanedbané léto se může mít následky jako bitva na Bílé hoře

Závěr léta roku 2020 může záporně vstoupit do dějin. Není vyloučené, že se do nich zapíše podobně degradujícím způsobem jako bitva Bílá hora, která byla pro Čechy po staletí velkou pohromou. Zemi hrozí, že bude mít nevzdělanou generaci, která kvůli neustálému zavírání škol trčela doma. Ruku na srdce. Distanční výuka nemůže vše nahradit, například zcela vylučuje praktická cvičení či laboratorní testy. Za dvacet, třicet let budou státu chybět mozky ve všech odvětví, sehnat lékaře bude zázrak. Jediné, co nám zůstane, bude vzpomínka na srpen 2020, kdy se premiér Babiš bál o pokles předvolebních preferencích, a proto odmítl další restrikce. Vždyť se blížily krajské a senátní volby.

Vláda a především Andrej Babiš už není schopna stát v čele státu a řídit ho. Časným ranním vstáváním jednotlivých ministrů už nikoho neohromí, zvláště když díky letní chybě umírají lidé. Odprostěme se nyní od živnostníků, hospodských či herců na mizině, byť prožívají depresivní stavy. Uvědomme si, že nějaké pochybné, nuzné a trapné předvolební preference právě nyní připravují o životy schopné lidi, kteří by mohli zemi prospět. Místo, aby jí pomáhali, proslavovali, leží na hřbitovech a další přibývají. Za co by se už mělo odstupovat, než za hazardování s lidskými životy? A to už nemluvím o zdravotnících, kteří díky šířící se nákaze jedou nad limit svých sil a jejich životy i zdraví jsou rovněž ohrožené.

Pane premiére, seberte odvahu a běžte se podívat do očí všem pozůstalým, kterým koronavirus vzal jejich milované a řekněte jim, proč je letos budou pod vánočním stromkem postrádat. Nedivte se, že pro národ nejste se svou vládou autoritou. Člověk, pro něhož jsou předvolební preference více než lidský život či zdraví spoluobčanů, se nemůže těšit respektu od ostatních. Měl byste si to uvědomit, i když už je pozdě.

Související

Vladimir Putin Komentář

Putin vládnoucí dalších šest let je nebezpečím pro Rusko i svět. I Češi se na to musí připravit

Současný ruský prezident Vladimir Putin může po víkendových volbách setrvat na svém postu dalších šest let. Pokud bude kandidovat i v roce 2030, tak jeho panování potrvá až do 2036. Je to scénář, jenž si málokterý jiný politik na světě může dovolit jen přehrát v hlavě. Co ale jedno, případně dvě další funkční období Putina jako prezidenta mohou přinést?
NATO Komentář

25 let Česka v NATO. Členství nebylo samozřejmostí, umožnil jej vývoj v Rusku

Česká republika je rovné čtvrtstoletí součástí NATO. Výročí našeho vstupu je pravidelně oslavováno, zařadilo se mezi tradičně připomínaná výročí. Pro mnohé šlo o první skutečně hmatatelný krok na cestě „zpět do Evropy“, jak bývala eufemisticky nazývána transformace společensko-politického zřízení a zahraniční politiky po pádu diktatury KSČ. Členství v alianci mělo symbolickou i praktickou rovinu. Česko – spolu s Polskem a Maďarskem – se zařadilo do pomyslného elitního klubu západních zemí, institucionalizovalo svou polistopadovou mezinárodní orientaci. Zároveň získalo kýžené bezpečnostní garance ze strany tehdy jediné supervelmoci, Spojených států. Neměli bychom ale zapomínat, že takový výsledek nebyl předem daný.

Více souvisejících

komentář Miloš Zeman Andrej Babiš Vláda ČR politika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 44 minutami

před 52 minutami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve světě bují nový fenomén. WHO varuje před nárůstem nové formy šikany

Ve středu zveřejněná zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) uvádí, že přibližně 16 procent dětí ve věku 11 až 15 let se v roce 2022 stalo obětí kybernetické šikany. Tento nárůst fenoménu je zčásti způsobený pandemií covidu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy