Komise začne s výběrem nového superúředníka namísto Postráneckého

Stát začne hledat nástupce Josefa Postráneckého ve funkci náměstka ministra vnitra pro státní službu. V pětičlenné komisi, která bude tzv. superúředníka vybírat, zasednou mimo jiné šéfka úřadu vlády Tünde Bartha či bývalý ministr spravedlnosti za ANO Jan Kněžínek, schválila dnes vláda. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu. Postránecký ve funkci skončil předčasně zhruba o deset měsíců poté, co byl na ministerstvu vnitra jmenován státním tajemníkem.

V pětičlenné komisi zasednou šéfka úřadu Bartha, prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch, náměstek pro řízení sekce Legislativní rady vlády a bývalý ministr spravedlnosti Kněžínek, náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek a generální ředitel hasičů Drahoslav Ryba. Jako náhradník je v příslušném usnesení uveden náměstek ministryně spravedlnosti a bývalý poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Uchazeči o nejvyšší úřednickou pozici, do které lze nastoupit na jedno šestileté funkční období, musí být mimo jiné starší 40 let a bezúhonní. Podklady výběrového řízení počítají s požadavky na jazykové schopnosti i na prověrku na stupeň důvěrné. Žádosti by měli uchazeči podávat do 20 dnů ode dne, kdy bude výběrové řízení vyhlášeno, což má na starosti úřad vlády.

Postránecký se stal prvním náměstkem pro státní službu poté, co se zákon o státní službě stal účinným. Roli tzv. superúředníka zastával od 1. února 2015 a měl v ní skončit po šesti letech. Kvůli nemožnosti navázat druhým funkčním obdobím se přihlásil do výběrového řízení na státního tajemníka na vnitru, kde předčil i dosavadního tajemníka Jiřího Kauckého. Nastoupil 7. dubna.

Než bude post obsazen, vykonává pravomoci náměstka pro státní službu personální ředitelka sekce pro státní službu Iva Hřebíková.

Související

Vláda ČR

"Superúředníkem" se stal Josef Postránecký

Praha - Náměstkem ministra vnitra pro státní službu se stane Josef Postránecký, rozhodla o tom dnes vláda. Novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Třiapadesátiletý Postránecký je v současnosti ředitelem kanceláře náměstka ministra vnitra pro ekonomiku, strategie a evropské fondy, v minulosti působil na ministerstvu pro místní rozvoj. Funkce náměstka pro státní službu by se měl ujmout od 1. února.

Více souvisejících

superúředník Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se v Česku nadále šíří. Nejvíce mezi náctiletými

V Česku bylo během minulého týdne evidováno 1476 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V letošním roce již bylo odhaleno 9 370 případů pertuse.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy