Komunisté podle Grospiče hledají formu, jak vyjádří nedůvěru vládě

Podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče nepřichází v úvahu, že komunisté vládu při hlasování o vyslovení nedůvěry ve čtvrtek podpoří. Baví se, jakou formou vyjádřit nedůvěru. Řekl to novinářům po dnešním jednání klubu. Hlasování vyvolaly koalice Spolu a Pirátů se STAN.

Grospič zopakoval, že komunisté vypověděli menšinové vládě nedůvěru, proto nepřichází v úvahu "žádná forma podpory vlády". Ve středu se k věci vyjádří výkonný výbor KSČM, který dá poslancům doporučení, jak hlasovat. Konečné stanovisko bude ale až na klubu, který se sejde ráno před hlasováním. "Budeme požadovat jednotný postoj celého klubu," připomenula místopředsedkyně klubu Hana Aulická Jírovcová.

Anketu o postoji k vládě, kterou komunisté oslovili základní organizace a která byla uzavřena v pondělí večer, budou podle Grospiče komunisté nyní vyhodnocovat. Předseda KSČM Vojtěch Filip v pondělí ČTK řekl, že přibývá hlasů pro vyslovení nedůvěry. O hlasování jednal s premiérem Andrejem Babišem, Grospič dnes nevyloučil jejich další schůzku. Filip v pondělí uvedl, že vedle postoje k hlasování o nedůvěře s Babišem jednal o prioritách při schvalování zákonů v posledních měsících před volbami. Grospič dnes řekl, že KSČM chce, aby pod stůl nespadly dohody na zavedení nároku na pětitýdenní dovolenou, obecného referenda a zákona o ochraně vod.

Aulická vyloučila to, že by komunisté těmito body podmiňovali souhlas s pokračováním menšinového kabinetu hnutí ANO a sociální demokracie. "V tuto chvíli už nemůžeme čekat sliby, tyto sliby byly dány z dřívějška," uvedla s tím, že závazek nepokládají za zrušený.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek dnes řekl, že chce ještě před hlasováním s KSČM jednat. Na fungování Sněmovny by ale případné vyslovení nedůvěry vládě zásadní dopad nemělo, míní. Například co se týče návrhu na zavedení pětitýdenní dovolené, je podle Faltýnka zřejmé, že opozice je připravena zákon obstruovat.

"Můj apel, moje prosba je pouze o tom, že nestojí za to dávat nedůvěru vládě, když máme před sebou čtyři týdny Poslanecké sněmovny a čtyři měsíce do voleb, že nemá smysl v této situaci, kdy stále bojujeme s covidem, destabilizovat situaci v České republice. Není to nic víc než apel, nemohu nic konkrétního za svoji prosbu slíbit," řekl Faltýnek.

Schůze Sněmovny k hlasování o nedůvěře vládě se uskuteční ve čtvrtek dopoledne, poslanci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a hnutí STAN dnes odevzdali předsedovi dolní komory potřebné podpisy ke svolání mimořádného jednání. Aulická uvedla, že klub se sejde ještě před tím a na 08:40 svolal tiskovou konferenci, kde by mělo zaznít konečné stanovisko. Spekuluje se, že by mohli opustit sál nebo se hlasování zdržet. Takový postoj očekává například poslanec sociální demokracie Roman Onderka.

Prezident Miloš Zeman několikrát zopakoval, že i v případě ztráty důvěry vlády nechá menšinový kabinet ANO a ČSSD dovládnout do říjnových voleb.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy