Konference o 5G: Vnímání nových IT se musí kompletně změnit, řekl Babiš

Epidemie koronaviru podle premiéra Andreje Babiše (ANO) znovu upozornila na závislost na informacích a komunikačních technologiích, ale také na to, jak jsou tyto systémy zranitelné. Předseda české vlády v úvodu dnešního druhého ročníku konference o bezpečnosti 5G sítí v Praze řekl, že je nutné vnímání nových technologií kompletně změnit a být mnohem obezřetnější k hrozbám, které jsou s nimi spojeny.

"Krize ukázala, jak zranitelní jsme - státy, občané, instituce i podniky. Covid-19 a naše akutní reakce znovu upozornily na to, že digitální infrastruktura ohromně ovlivňuje způsob, jakým žijeme," řekl. Připomněl, že v době první vlny epidemie čelily kyberútokům některá zdravotnická zařízení v Česku. "Naše vnímání nových technologií se musí kompletně změnit a musíme být mnohem obezřetnější před hrozbami, které jsou s těmito technologiemi spojené," uvedl.

„Čelili jsme vážným hrozbám proti našemu zdravotnictví. Naše vnímání nových technologií se musí kompletně změnit a musíme být mnohem obezřetnější před hrozbami, které jsou s těmito technologiemi spojené,“ řekl @AndrejBabis na #prague5gconference. https://t.co/3cAokUcQ2t pic.twitter.com/18EKFTepk0

— NÚKIB (@NUKIB_CZ) September 23, 2020

Vývoj sítí páté generace podle Babiše ovlivní všechny sektory včetně právě zdravotní péče. "Věřím, že najít společná důvěryhodná řešení v otázkách bezpečnosti 5G v této turbulentní době globální zdravotní krize je klíčové," dodal. Bezpečnost sítí 5G totiž podle něj ovlivní i to, jak bezpečné budou další nové technologie. V Česku nyní běží aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Zájemci o dražbu frekvencí v pásmech 700 a 3400-3600 MHz se mohou hlásit do konce září. Souhrnná vyvolávací cena je 5,4 miliardy korun.

Babiš řekl, že na předchozí pražskou konferenci o 5G navazuje i soubor opatření EU pro zabezpečení mobilních sítí 5G, tzv. 5G Toolbox. Na jeho tvorbě se aktivně podílel český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Mezi jeho hlavní opatření patří posílení bezpečnostních požadavků na mobilní operátory, posouzení rizikového profilu dodavatelů technologií pro 5G a omezení těch, kteří představují vysoké bezpečnostní riziko, včetně jejich vyloučení z tendrů.

Jednotlivé země mají rovněž zajistit, aby každý operátor měl přiměřenou strategii více dodavatelů s cílem vyhnout se nebo minimalizovat jakoukoliv větší závislost na jedné firmě. U vysoce rizikových dodavatelů by se měli provozovatelé sítí této závislosti zcela vyvarovat. "ČR znovu zdůrazňuje svůj závazek dále implementovat Toolbox na národní úrovni," uvedl Babiš.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na konferenci řekl, že Spojené státy jsou odhodlány spolu s dalšími zeměmi nedopustit, aby k jejich citlivým datům získali přístup aktéři jako čínská komunistická strana. "Technologie musí podporovat svobodu. Vyzývám všechny státy, které si váží svobody, aby se připojily k USA na stále delším seznamu zemí, které brání své 5G sítě proti nedůvěryhodným dodavatelům a autoritářským režimům, které za nimi stojí," uvedl.

Letošní ročník dvoudenní konference se kvůli koronaviru odehrává virtuálně. Veřejnosti byl v internetovém přenosu dostupný úvodní blok vystoupení a ve čtvrtek to bude také závěr konference. Konferenci organizuje NÚKIB spolu s úřadem vlády a ministerstvem zahraničních věcí.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) 5G síť Kybernetická bezpečnost Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 17 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy