Kongres Poláků naléhá na Babiše: Omezení na hranici by se mělo přehodnotit

Kongres Poláků v České republice žádá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby vláda přehodnotila omezení spojená s překročením česko-polské hranice. Mezi zeměmi se sice po uvolnění koronavirových opatření hranice znovu otevírají, výjimkou je ale Slezské vojvodství sousedící s Moravskoslezským krajem. Při cestě z této lokality budou i nadále povinné negativní testy na covid-19, nebo karanténa.

Podle kongresu je opatření z epidemiologického hlediska neefektivní a zároveň mimořádně tíživé pro řadu obyvatel. Navíc poškozuje dobré česko-polské vztahy. V dopisu premiérovi to uvedl předseda kongresu Mariusz Wałach.

Ještě na začátku června řadilo ministerstvo celé Polsko do zemí s nízkým rizikem nákazy. Slezské vojvodství z této kategorie ale úřad nakonec vyňal kvůli skokovému nárůstu počtu nakažených. Podle Wałacha kongres kvůli tomuto rozhodnutí okamžitě obdržel desítky podnětů od rozhořčených občanů.

"Bohužel, část společnosti vnímá toto rozhodnutí jako politické a nedostatečně epidemiologicky zdůvodněné. Ačkoliv jsme si vědomi skutečnosti, že epidemiologická situace ve Slezském vojvodství v Polsku je vážná, obdobně závažná je tato situace také v okrese Karviná, který dosud nebyl odříznut od zbytku republiky," uvedl Wałach.

Podle něj jsou v obou oblastech řádově srovnatelné hodnoty nemocných covidem-19 na 100.000 obyvatel. Mírně horší situace ve Slezském vojvodství může být podle Wałacha způsobena plošným testováním v průmyslových areálech v této oblasti.

"Jen obtížně lze pochopit, jak by mohlo zabránit šíření nákazy ze Slezského vojvodství předkládání PCR testů, které mohou být až 30 dnů staré a uzavření jen některých hraničních přechodů, které občané mohou objet přes Slovensko nebo použít jiné hraniční přechody s Opolským vojvodství," uvedl Wałach.

Připomněl, že oblast Těšínského Slezska je velmi specifická a nemá v Česku obdoby. Oblast byla po první světové válce rozdělená mezi Českou a Polskou republiku. I přes toto rozdělení je ale silně propojená rodinnými, pracovními, obchodními i kulturními vazbami. Výrazným příkladem toho je podle předsedy kongresu město Těšín rozdělené na území dvou států.

Kongres Poláků v ČR zastupuje zájmy Poláků žijících v Česku. Organizace sdružuje více než 20 polských spolků působících v ČR.

Související

Více souvisejících

hranice Vláda ČR Ostrava Andrej Babiš Polsko

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy