Kontrola bezinfekčnosti v restauracích je i jinde bez další podpory, řekl Havlíček

Kompenzace pro restaurace byly podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) velké, stát jim pomohl přežít. Kontrola bezinfekčnosti hostů funguje i v jiných zemích a tyto státy podporu stravovacím zařízením také neposkytují. Havlíček to dnes uvedl na dotaz ČTK.

Doklady o očkování, prodělání nemoci nebo negativním testu bude muset personál restaurací kontrolovat od 1. listopadu. Podnikatelé v gastronomii kvůli tomu očekávají propad tržeb.

Náhrady za zásahy do podnikání žádá od vlády Českomoravský svaz minipivovarů. Měly by se vztahovat k tržbám z let 2018 a 2019. Zároveň svaz nesouhlasí s novou povinností pro restauratéry, aby kontrolovali bezinfekčnost zákazníků. Opatření není vhodné ani podle Českého svazu pivovarů a sladoven. Jeho předseda František Šámal zaslal minulý týden ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) žádost, aby ještě zvážil změnu nařízení.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek už dříve řekl, že by vláda měla za určitých podmínek zařadit restauratéry do programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, který kabinet plánuje uplatnit u automobilových firem v důsledku omezení výroby. Podnikatelé v gastronomii jsou po dlouhotrvajícím období protiepidemických restrikcí ekonomicky vyčerpaní, uvedl. Tržby v odvětví se podle něj pohybují kolem 50 procent stavu před koronavirem.

"Antivirus/Kurzarbeit je pro mimořádné situace, živelné pohromy nebo selhání trhu v důsledku vyšší moci," doplnil dnes Havlíček.

Restauratéři měli v důsledku pandemie koronaviru k dispozici několik dotačních titulů. Podporu na zaměstnance nejprve 400 a následně 500 korun mohli získat z programu COVID gastro uzavřené provozovny, respektive COVID 2021. Fungoval také dotační titul COVID Nepokryté náklady. V posledních dvou zmíněných programech museli podnikatelé splnit podmínku propadu tržeb minimálně o 50 procent. U COVID gastro bylo nutné mít tržby v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně alespoň o 30 procent nižší.

Související

Karel Havlíček

Sněmovna ukončila jednání o důchodech. Změny v penzích jsou těsně před schválením

Poslanci v úterý dopoledne započali jednání o konsolidačním balíčku. Program schůze schválili teprve po čtyřech hodinách proslovů opozičních politiků hnutí ANO a SPD. Trvalo dvanáct hodin, teprve zítra odpoledne se ale poslanci dostanou k výše zmíněnému konsolidačnímu balíčku. Dnes Sněmovna jednala o zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů. Tyto se nyní budou schvalovat. 
Jan Skopeček (ODS)

Úspory v letošním rozpočtu musí být vyšší než 20 miliard korun, míní Skopeček

Úspory v rozpočtu na letošní rok budou muset být vyšší než 20 miliard korun. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zopakoval, že pokud by žádné úspory nepřišly, činil by deficit na konci roku 400 miliard Kč. Plnění rozpočtu se podle něj ve druhém pololetí bude vyvíjet lépe než v prvním. Schválený rozpočet počítá za celý rok se schodkem 295 miliard korun.

Více souvisejících

Karel Havlíček Restaurace

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Exprezident Zeman zůstává v nemocnici. Není jasné, kdy bude z Motola propuštěn

Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží v pražské Fakultní nemocnici Motol, kde podstoupil operaci. Podle nejnovějších informací je při vědomí a spolupracuje s lékaři na rehabilitaci po provedeném zákroku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy