Koronakrize dopadla na samoživitelky. STAN pro ně navrhuje příspěvek 6000 korun

Starostové a nezávislí (STAN) chtějí prosadit jednorázový příspěvek 6000 korun pro samoživitele a samoživitelky a pro rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Chtějí jim tím kompenzovat dopady letošní epidemie koronaviru, uvedlo dnes hnutí v tiskové zprávě.

O podpoře pro příslušný návrh zákona bude STAN vyjednávat s dalšími sněmovními stranami. Vláda jedná o jednorázovém příspěvku 6000 korun k důchodům, také ho zdůvodňuje koronavirovou krizí.

Podle STAN znamenala jarní opatření proti koronaviru velký zásah do fungování domácnostní samoživitelek a samoživitelů. "Byl to pro jejich domácnosti obrovský zásah. Museli zůstat s dětmi doma, a to výrazně zvýšilo náklady a mnohdy v důsledku toho přišli i o práci. Pokud se tito lidé dostanou do dluhových pastí, těžko se to bude napravovat. Neměli bychom to dopustit," uvedl předseda hnutí Vít Rakušan.

Starostové chtějí podpořit i rodiny s malými dětmi, které pobírají rodičovský příspěvek. "I oni to v krizi měli náročné. Nevidím důvod, proč bychom neměli podpořit rodiny s malými dětmi," uvedl poslanec Petr Gazdík.

V době nouzového stavu v březnu úřady práce vyplácely 313.400 rodičovských příspěvků, v dubnu 316.700 a v květnu 319.600. Výdaje na zvláštní šestitisícový příspěvek by tak činily kolem 1,9 miliardy korun. Vyplácení rodičovské stejně jako důchodů krize neohrozila. Podle údajů Českého statistického úřadu tvoří domácnosti samotných či rozvedených rodičů asi 3,4 procenta všech domácností. Je jich tak kolem 151.000. Pokud by 6000 korun dostal takový počet samoživitelských rodin, vyšlo by to na 0,9 miliardy.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhli vyplatit důchodcům jednorázový příspěvek 6000 korun. Zdůvodňovali to vyššími náklady této sociální skupiny v důsledku opatření přijatých proti šíření koronaviru. Opoziční strany, včetně STAN, návrh kritizovaly, označovaly ho za nesystémový a populistický. Upozorňovaly také na to, že koronavirová krize zasáhla i další zranitelné skupiny, nejen důchodce.

Šestitisícový mimořádný příspěvek ke starobním důchodům by vyšel na 14,5 miliardy korun. Pokud by se poskytl i k invalidním a pozůstalostním penzím, stálo by to dohromady 17,4 miliardy. Vláda si pro letošek prosadila navýšení schodku rozpočtu ze 40 na 500 miliard.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Vít Rakušan

Rakušan řekl, kdy by policie mohla zveřejnit další informace o střelbě na FF UK

Policie by během května mohla zveřejnit další informace k tragické prosincové střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kterou nepřežilo čtrnáct lidí. V nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct to na televizi Nova řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Veřejnost například stále nezná motiv útočníka. 

Více souvisejících

Vít Rakušan (STAN) Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík rodina Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 11 minutami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

Podle Číny existuje jediná možnost, jak ukončit válku na Ukrajině

Před mírovou konferencí o Ukrajině ve Švýcarsku je třeba provést ještě "hodně práce", prohlásila ve středu Čína v reakci na slova německého kancléře Olafa Scholze, podle něhož Peking souhlasil s podporou této konference.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy