Koronavirus dopadá na Čechy. Senát podle Vystrčila udělá vše, aby se pomohlo zasaženým

Senát podle předsedy Miloše Vystrčila (ODS) udělá vše, aby stát pomohl těm, kteří jsou existenčně ohroženi karanténou kvůli novému koronaviru. Vystrčil zmínil hlavně živnostníky. Podobně jako představitelé dalších klubů doporučil dodržovat nařízená opatření.

"Ani Senát by nemohl fungovat, pokud by nefungovali občané. Držme se," prohlásil Vystrčil.

"Jedině když společně budeme dodržovat všechna pravidla, tak to těžké období, které je před námi, překonáme.“ Předseda Senátu @Vystrcil_Milos. Plénum se bude také zabývat aktuální situací v ČR v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu. Celý briefing: https://t.co/J2M9uGbrZV. pic.twitter.com/sCVIOmf0wK

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) March 18, 2020

Předseda senátorů opoziční ODS Martin Červíček pokládá nyní za klíčové to, aby byl zajištěn dostatek ochranných prostředků pro všechny lidi v první linii. Podle něj je třeba se řídit krizovými opatřeními. "Tady nelze dělat mikromanagement," uvedl. Senátoři o tom chtějí odpoledne mluvit s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a dalšími představiteli vlády.

Kabinet podle Vystrčila málo podporuje při tvorbě a zajištění ochranných pomůcek české firmy a české obyvatele. "S tím, jak se chová tato vláda, v tomto ohledu spokojen nejsem," řekl. Podle předsedy senátorů KDU-ČSL Petra Šilara chybí jasná pravidla dodržování zákonů, klid, rozvaha a jistota. "Vláda selhala v začátku té krize a jsme rozhodnutí to jaksi vyjádřit i nahlas, že není možné prostě takhle amatérsky a chaoticky postupovat. Vláda nebo ti, kteří řídí krizový štáb a krizovou situaci v celé zemi, musí vědět přesně, co mají dělat, a ne spoléhat jenom na to, že někdo někde zavolá," řekl Šilar.

Předseda senátorů STAN Petr Holeček poděkoval všem, kdo v nynější situaci nemyslí jen na sebe a pomáhají například šitím roušek nebo rozvážkou potravin seniorům. Vyjádřil přesvědčení, že situaci je třeba překonat optimisticky a v dobré náladě, "a hlavně s vědomím, že se jedná o naši budoucnost". "Držme se, pomáhejme jeden druhému a nezapomeňme v současné situaci na roušky," připojil se místopředseda senátorského Klubu pro liberální demokracii Ladislav Kos.

Místopředseda senátorů vládní ČSSD Miroslav Nenutil uvedl, že chování některých dokazuje, že "nejsme jen národem kverulantů, závistivců nebo nějakých prospěchářů". Na rozdíl od zástupců opozice postup vlády nekritizoval. "Rozkazy se mají plnit, ne kritizovat, A nám pěšákům nezbývá nic jíiného než věřit, že ti, již rozkazy vydávají, to činí kompetentně a s vědomím, že chtějí zabránit šíření viru a případně ho i zničit," uvedl.

Místopředseda senátorů vládního hnutí ANO Jaroslav Větrovský se omezil na poděkování všem, kteří pomáhají, a to včetně neziskových organizací. "Před všemi vámi hluboce smekám a děkuji vám za to," uvedl.

Vystrčil na dotaz ČTK uvedl, že v karanténě kvůli podezření na nákazu koronavirem jsou čtyři senátoři. Jejich jména ale neuvedl. V karanténě byli již dříve senátoři Tomáš Goláň (za hnutí Senátor 21) a místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková. Další dva v karanténě by podle informací ČTK měli být z klubu vládního hnutí ANO.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR ODS Tomáš Goláň (senátor) živnostníci Martin Červíček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy