Pandemie ochromila Sněmovnu. Mnoho zákonů se nestihne projednat

Epidemie koronaviru se projevila i na chodu Poslanecké sněmovny, která zpomalila tempo v přijímání nových zákonů a více se zaměřila na vládní návrhy. Ty z pera poslanců a opozice se teď vracejí na jednání schůze pozvolna. Už teď je jasné, že se řada z nich do konce volebního období nestihne projednat.

Téměř tři měsíce se politici zabývali přednostně koronavirem a k běžné agendě se alespoň částečně vrátili až na přelomu června a července. 

"Já jsem čekal, že budeme jednat v červenci dva týdny, nikoliv jeden, a že třeba budeme mít i větší efektivitu jednání,“ podotkl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v interview pro ČT24 s poznámkou, že poslancům hnutí ANO nečiní problém už pět minut po sedmé opustit jednací sál a jít někam na oslavu, ač mohli jednat třeba až do 21 hodin.  

"Sněmovna, která teď má nějakých 400 bodů, ke kterým by se měla vyjádřit, už dnes jasně ví, že do voleb některé věci z toho prostě spadnou pod stůl,“ nechal se slyšet místopředseda mandátového a imunitního výboru Petr Gazdík (STAN).

Každá strana má své vlastní zájmy. Část politického spektra by například uvítala změny u exekutorů, zatímco jiná ochranu zvířat. Koaliční poslanci bývají často terčem kritiky kvůli zablokování zákonů o obalech a odpadech.

"To považuji za velkou chybu, že se nám nepodařilo třetí čtení posunout do Senátu, tak abychom se například změnami z horní komory mohli v září zabývat,“ vyjádřil se k tomu předseda komunistů Vojtěch Filip.

"Prosazujeme už dlouhodobě například distanční hlasování, což je také věc, která by se právě v případě takovéto epidemie ukázala jako velmi prospěšná,“ stěžovala si předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Šéf ODS Petr Fiala informoval, že už od srpna 2018 leží ve Sněmovně návrh na zrušení superhrubé mzdy, který je zahrnutý i v prohlášení vládní koalice.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš avizoval, že se s neochotou zabývat se některými věcmi setkal už před koronakrizí. "Zákony jsou zde zaparkované a většinou jsou zařazovány tak, že není možné je projednat,“ dodal.

ČSSD by chtěla zrychlit 

Vládní ČSSD se už nechala slyšet, že by si přála zrychlení tempa. "Dostupné bydlení, jesličky, náhradní výživné, ochranný účet pro lidi, ochrana před neoprávněnou exekucí,“ vyjmenovávala místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová seznam priorit.

Poslední schůzi vnímají jako úspěšnou pouze ANO a SPD. "Za mě, já jsem celkem spokojen, co se podařilo vlastně do prázdnin stihnout, většina, nebo v podstatě všechny vládní návrhy byly schváleny,“ řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

"Urychlily se některé návrhy SPD, které nám už tady dlouho ležely, to znamená zrušení daně z nabytí nemovitosti a zavedení paušální daně pro malé živnostníky,“ dodal předseda SPD Tomio Okamura.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna legislativni nouze politika zákony

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy