Koronavirus tříští politiky. Dělají si PR na panice?

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) před několika dny překvapivě prohlásil, že doporučí kvůli nákaze novým koronavirem vládě, aby zvážila vyhlášení nouzového stavu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) pro vyhlášení nouzového stavu nyní není důvod a Lubomír Metnar ho dokonce nepřímo obvinil, že se snaží dělat si na současné situaci politické PR.

Kabinet by v případě vyhlášení nouzového stavu mohl regulovat dodávky ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu a zakazovat akce s velkým počtem lidí. "Pokud bychom se pohybovali v režimu nouzového stavu, tak může vláda regulovat dodávky ochranných a zdravotnických prostředků, to znamená že může nařídit výrobcům, aby prioritně zásoboval integrovaný záchranný systém, státní hmotné rezervy, poskytovatele zdravotní péče," uvedl Hamáček.

To se ale v tuto chvíli děje i bez vyhlášení nouzového stavu, vláda totiž zakázala prodej roušek a prioritně je budou dostávat lékaři. Sám Babiš navíc pro vyhlášení nouzového stavu nyní nevidí důvod. Poukázal na to, že nouzový stav zatím nevyhlásila žádná z evropských zemí, v některých je přitom nakažených výrazně víc.

Ministr obrany Lubomír Metnar na twitteru dokonce uvedl, že Hamáčkův návrh je v rozporu s tím, co se řešilo na Bezpečnostní radě státu. "Není třeba dělat si PR na současné situaci. Upřímně mi to nepřijde zodpovědné," dodal.

Hamáček si ale stojí za svým. "Z hlediska resortu ministerstva vnitra jsme přesvědčen, že by bylo jednodušší operovat v krizovém režimu. Pan premiér je ale přesvědčen, že k tomu zatím není důvod," řekl Radiožurnálu.

"V nouzovém stavu jsme schopni našim občanům ukládat některé povinnosti. Například pokud se budou vracet ze zasažených regionů, můžeme jim nařídit povinnost hlásit se na příslušné hygienické stanici,“ vysvětluje," dodal.

Na druhou stranu sám tvrdí, že k panice není důvod. Podobně není potřeba v této fázi nákazy vykupovat supermarkety. "Ani v těch nejhorších případech v Itálii a Číně nedošlo k problémům se zásobováním," vysvětlil.

 To, že by šlo o jeho PR, ale rezolutně popírá. "Rozhodně to nepřispívá dobré atmosféře v rámci vládní koalice a určitě si nechci dělat PR na asi největší bezpečnostní výzvě této vlády," uvedl.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 30 minutami

před 51 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy