Koronavirus zhatil oslavy 1. května. KSČM ruší tradiční akci, Filip jen pošle zdravici

Místo tradičního velkého setkání v Praze i na dalších místech Česka si komunisté kvůli epidemii koronaviru letos 1. květen jako Svátek práce připomenou pouze videozdravicí předsedy Vojtěcha Filipa.

Filip řekl ČTK, že se chystá natočit a na sociálních sítích prezentovat projev. Doufá, že příští rok se komunisté k tradici vrátí. Jen omezeně si KSČM v těchto dnech připomíná také výročí konce druhé světové války, od kterého uplyne 75 let.

"Ve dvojících chodíme s kytičkou k pomníkům," uvedl Vojtěch. Epidemie a s ní související omezení shromažďování tak bude znamenat komornější oslavy, při kterých komunisté připomínají roli někdejšího Sovětského svazu v osvobozování Československa.

První máj oslavili komunisté netradičně už loni, když se u příležitosti Svátku práce místo na pražském Výstavišti sešli na náměstí Jiřího z Poděbrad. Uchýlili se tam kvůli rekonstrukci Křižíkovy fontány, která je tradičním místem jejich setkání. S ohledem na menší prostor byl i skromnější doprovodný program.

Setkání se tehdy zúčastnily zhruba tři až čtyři stovky lidí, mezi nimi i někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Akci tenkrát komunisté spojili s představením kandidátů do evropských voleb. Na řečníky pískali a křičeli protikomunističtí demonstranti, kteří se shromáždili několik metrů za pódiem.

Související

Více souvisejících

1. máj Vojtěch Filip (KSČM) KSČM

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 9 minutami

Aktualizováno před 18 minutami

před 25 minutami

před 38 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy