Krach Tomanovy ruské mise: Diplomacie ČR nedostala vysvětlení, Hamáček něco tuší

Ministerstvo zahraničí zatím nedostalo oficiální stanovisko Ruska k předčasnému ukončení podnikatelské mise vedené ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD). Situaci řeší od úterního večera. Nyní sbírá informace o důvodech, proč tamní úřady neumožnily delegaci přelet z Moskvy do Kazaně, sdělil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že podrobnosti nezná, odkázal na Petříčka, který se záležitostí zabývá.

Ministr Toman se s podnikatelskou misí vrátil zpět do Prahy. Jednání ruských úřadů podle Tomana vyvolává znepokojení nad vzniklou situací a otázky nad skutečným zájmem ruské strany o vzájemnou spolupráci.

"V tuto chvíli sbíráme veškeré informace o důvodech, proč nebylo naše letadlo puštěno na vnitrostátní let v Rusku. Zatím jsme oficiální stanovisko z ruské strany nedostali," uvedl Petříček. Černínský palác podle něj situaci aktivně řeší. "V tuto chvíli nechci spekulovat o dalších krocích," uvedl.

"Mohu se domnívat, že za tím může být reakce Ruska na aktuální vývoj našich vztahů. Nicméně oficiální verze je, že došlo k administrativním problémům, které nebylo možné vyřešit," řekl dnes ministr vnitra Jan Hamáček při návštěvě Dukovan novinářům. To, že cesta byla kvůli tomu zkrácena, má za adekvátní. Poznamenal, že podobné problémy s vnitrostátním přeletem v Rusku měl v minulosti i on, podařilo se je ale tehdy vyřešit "v řádu hodin". Lze to proto vnímat jako signál, jak ruská strana vnímá vztahy s Českem, míní vicepremiér.

Zpráva BIS za rok 2018 zveřejněná tento týden varovala před špionážními aktivitami Ruska v ČR a opakovaně upozorňovala na naddimenzování ruské ambasády.

Cesta podnikatelské mise začala v pondělí, měla trvat do pátku. Ve středu měl ministr s podnikateli přeletět z Moskvy do Kazaně na jednání s představiteli Tatarstánu, cesta se ale už neuskutečnila. "Ani po desetihodinovém čekání na letišti nebyl letadlu s českou delegací umožněn odlet, ministr zemědělství proto rozhodl o přerušení pracovní cesty a co nejrychlejším návratu do Prahy. Současně vyslovil znepokojení nad vzniklou situací, která vyvolává otázky nad skutečným zájmem ruské strany o vzájemnou spolupráci," sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Česko-ruské vztahy letos negativně ovlivnilo několik událostí. V červnu vyvolal v Česku pobouření návrh ruských poslanců, aby účastníci vojenské invaze do bývalého Československa v srpnu 1968 získali status válečných veteránů. V září vyvolal spory návrh Prahy 6 na odstranění pomníku sovětského maršála Ivana Koněva, ruský ministr kultury Vladimir Medinskij kvůli tomu přirovnal starostu městské části Ondřeje Koláře (TOP 09) k nacistickým pohlavárům.

Starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný (ODS) se zase dostal do sporu s ruskou ambasádou kvůli záměru zřídit v městské části pomník vlasovcům. Rusko tento měsíc také zařadilo českou humanitární organizaci Člověk v tísni na seznam nežádoucích organizací.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Jan Hamáček Miroslav Toman Rusko ministerstvo zahraničí Česká republika diplomacie

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy