Kraje vyzvaly vládu, ať obnoví činnost Ústředního krizového štábu

Asociace krajů vyzvala dnes na videokonferenčním jednání se zástupci vlády k obnovení činnosti Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) kvůli situaci kolem covidu-19. ČTK to po jednání řekl místopředseda asociace a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD).

Pro návrh podle něj hlasovalo deset hejtmanů, tři se zdrželi. K aktivaci krizového řízení vyzývají opoziční strany i koaliční sociální demokraté, proti je premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého je dostačující činnost vládní rady pro zdravotní rizika.

Běhounek uvedl, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) prezentoval zástupcům krajů data ohledně nákazy, ale také predikce a modely. "Nejsou vůbec příznivé a někteří hejtmani přišli s návrhem, že by se měly začít řešit záležitosti krizového řízení. Vyústilo to v návrh na obnovení činnosti krizového štábu a deset hejtmanů hlasovalo pro, tři se zdrželi," řekl ČTK Běhounek. Prahu zastupoval náměstek, který hlasovat nemohl, dodal.

Vojtěch podle Běhounka na jednání na návrh nijak nereagoval. Běhounek uvedl, že na videokonferenci se probírala řada dalších technických věcí. "Jak zajistit, když se situace bude dále vyvíjet, činnost v našich nemocnicích, odběrová místa, otázky fungování kontaktů a spojení na centrální řídicí tým. My řešíme pragmatické a praktické otázky tak, aby to fungovalo, abychom toho udělali co nejvíc. Ale jsou situace, kdy už nemáme jako hejtmani kompetence," dodal.

Na zřízení krizového štábu se naposledy neshodla vláda v pondělí, podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) narazili sociální demokraté na nesouhlas koaličního partnera hnutí ANO. Babiš v pondělí uvedl, že svolání štábu "není na stole", protože funguje rada pro zdravotní rizika, ve které jsou zastoupeni všichni zainteresovaní ministři.

Hamáček byl na jaře druhým šéfem krizového štábu. Na jeho působení v čele štábu postavila ČSSD svou kampaň před říjnovými krajskými volbami. Podle některých vyjádření opozice se nyní Babiš obává, aby ho v závěru předvolební kampaně Hamáček nezastínil. Hamáček dnes odmítl, že by o svolání ÚKŠ usiloval kvůli reklamě. "Já na rozdíl od některých kolegů považuji politiku jako službu, ne jako marketing. ÚKŠ je poradní orgán vlády, nesedí v něm ministři, ale náměstci a experti. Doporučuje a koordinuje. Vláda pak přijímá strategická rozhodnutí. To je postup v době krize," napsal dnes na twitteru.

ÚKŠ byl v souvislosti s epidemií nového typu koronaviru ustanoven v polovině března přes původní Babišův nesouhlas. Nouzový stav vláda kvůli epidemii vyhlásila 12. března, krizový štáb byl zřízen o tři dny později. Činnost ukončil k 11. červnu. Původně kabinet změnil pravidla, aby štáb mohl vést tehdejší náměstek ministra zdravotnictví a nynější vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, po dvou týdnech se vedení ujal Hamáček.

Související

Petr Fiala

Vláda bude s Asociací krajů jednat o daních, dopravě či zdravotnictví

O rozpočtovém určení daní, dopravě, zdravotnictví, obnovitelných zdrojích energie či školství bude ve čtvrtek jednat vláda s Asociací krajů. Strakova akademie o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Loni ve stejném formátu zasedli hejtmani s vládou dvakrát, v březnu i červenci byla klíčovým tématem vlna válečných uprchlíků z Ukrajiny.
Martin Kuba (ODS)

Jihočeský hejtman Kuba zůstane v čele Asociace krajů, změnil se místopředseda

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který vystřídá Iva Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Oba dva představitelé byli dnes na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor řekla ČTK mluvčí asociace Hana Brožková.

Více souvisejících

Asociace krajů ČR kraje Vláda ČR jiří běhounek Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy