Křeček odmítá kritiku: Nikdy se nestalo, že by se podnětem ombudsman nezabýval

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček dnes ujistil, že že se nikdy nestalo ani nestane, aby ochránce práv nezabýval doručeným podnětem. Reagoval na otevřený dopis více než 300 právních akademiků, advokátů a studentů práva. V dopise Křečkovi mimo jiné vytýkají, že svými kroky a výroky ve funkci podlomil důvěru, že roli veřejného ochránce práv plní s vědomím vážnosti funkce.

Věc se týká Křečkova přístupu k přítomnosti otců u porodu. Vláda jí zamezila v rámci opatření proti šíření koronaviru.

Ombudsman si téma omezení přítomnosti blízkých osob u porodu vyhradil pro sebe a později pro týdeník Respekt řekl, že opatření považuje za přiměřené a nezbytné a nevidí důvod k šetření.

"Jsem nemile překvapen zjištěním, že pochybnosti vážených signatářů vycházejí pouze ze zkreslených a nepravdivých sdělení ochotně šířených některými médii. Se skutečným stavem věci nemají nic společného. Nikdy se nestalo, a v žádném případě se ani v budoucnu nestane, aby se doručeným podnětem ochránce nezabýval, aby byl nějaký podnět bez dalšího odložen. Tvrzení o opaku jsou zcela lživá," uvedl Křeček.

"Ve věci týkající se problematiky přítomnosti otců u porodu jsem již odeslal dopis ministrovi zdravotnictví a postupně odpovídám i občanům, kteří se v této věci na mne obrátili," doplnil.

Právníci Křečkovi v dopise vytýkají, že funkce ombudsmana využívá k šíření svých dojmů. "Využíváte autority své funkce zejména k tomu, abyste šířil své osobní dojmy týkající se práv jednotlivců a povahy činnosti ombudsmana. Postupujete přitom arbitrárně, bez řádného šetření, neprojevujete respekt k základním stavebním kamenům právního řádu," stojí v dokumentu.

Ombudsman uvedl, že je se signatáři zajedno, že úkolem ombudsmana je postupovat v rámci zákonných kompetencí a zastávat se běžných lidí proti úřadům. Uvedl, že tak činí a že k funkci veřejného ochránce práv přistupuje vážně a zodpovědně.

Kvůli otázce přítomnosti otců u porodu chce na Křečka podat nebo nechat podat trestní oznámení i brněnský aktivista Matěj Hollan. Ombudsman podle něj porušuje práva občanů, když se nechce zabývat jejich podněty kvůli zamezení přítomnosti otců u porodu. Kancelář veřejného ochránce práv sdělila v úterý ČTK, že Hollanovu aktivitu nebude komentovat.

Počet podnětů, které lidé podali k veřejnému ochránci práv kvůli opatření proti šíření nového typu koronaviru, výrazně přibylo. V polovině minulého týdne jich kancelář ombudsmana evidovala už téměř 70. Devět z nich se týkalo zákazu přítomnosti otce u porodu. Podle mluvčí dosud nebyl žádný z nich vyřízen.

Související

Stanislav Křeček

Policisté mohli podle Křečka situaci na Babišově mítinku řešit profesionálněji

Policisté při zákroku proti školákovi v Borovanech na Českobudějovicku na loňském mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše mohli situaci řešit profesionálněji, míní ombudsman Stanislav Křeček. Navíc shledal pochybení policistů při výzvách k prokázání totožnosti. Vyplývá to ze zprávy z šetření veřejného ochránce práv ve věci, zveřejněné na jeho webu.

Více souvisejících

Stanislav Křeček ombudsman Matěj Hollan - Brno

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 15 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 32 minutami

před 33 minutami

před 57 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy