Krize v pražské koalici: Primátor Hřib je ochoten jednat s Pospíšilem

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se nebrání schůzce s předsedou zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiřím Pospíšilem (TOP 09) a zhodnocení fungování koalice Pirátů, Spojených sil a Prahy Sobě. Koalice podle něj ale funguje dobře. ČTK to dnes sdělil Hřib prostřednictvím své šéfky poradců Martiny Vackové. Pospíšil práci primátora kritizoval dnes poté, kdy v pondělí večer krajský výbor TOP 09 vyjádřil Hřibovi nedůvěru.

"Výzvu pana předsedy Pospíšila vítám a rád se s ním setkám, abych mu práci všech radních osobně odprezentoval. Jsem totiž přesvědčen, že se udělalo velké množství práce. S radními jak za TOP 09, STAN a Prahu sobě se mi velice dobře spolupracuje," uvedl Hřib. "Vyhodnocení plnění koaličního programu po roce práce koalice se nebráníme," dodal.

Podle Pospíšila se primátor dostatečně nevěnuje problémům Prahy. "Není do dneška vybrán nový ředitel magistrátu, není vybrán ředitel odboru IT, což má pan primátor přímo na starosti," řekl.

TOP 09 také vadí, že Hřib zasahuje do kompetencí jiných členů rady. V posledním týdnu se například přel s radní Hanou Kordovou Marvanovou (za STAN) o výstavbě družstevního bydlení.

Hřib to nepřímo odmítl. "Já osobně mám na starosti zahraniční vztahy, EU fondy a IT. Proto jsem představil nedávno prototyp nového Portálu Pražana, kde si budou moci lidé vyřídit své záležitosti s městem. Ostatní oblasti mají své gesčně příslušné radní, kteří každodenně hledají shodu s koaličními partnery na dalším rozvoji města," uvedl.

Koalice Pirátů, Spojených sil a Prahy Sobě má v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. Všechny tři strany mají shodně 13 mandátů.

Související

Více souvisejících

Zdeněk Hřib Jiří Pospíšil Česká pirátská strana Spojené síly pro Prahu (TOP 09 STAN a KDU-ČSL) top 09 Praha

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy