KSČM bude o novém vedení rozhodovat v březnu

Předseda KSČM Vojtěch Filip má s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) jednat o povolení volebního sjezdu komunistů, který by se měl odehrát na konci března v Brně. Když nebude setkání zhruba 330 delegátů kvůli vývoji epidemie koronaviru možné, o změně vedení bude s největší pravděpodobností rozhodovat Ústřední výbor KSČM o dva týdny dříve, tedy v sobotu 13. března.

Plán v úterý projednalo širší vedení KSČM a pověřilo předsedu jednáním s ministrem, řekl dnes ČTK místopředseda komunistů Petr Šimůnek.

Filip už dříve uvedl, že nebude do čela KSČM znovu kandidovat. Část krajských a okresních organizací přitom volá po změně vedení bez ohledu na to, kdy se bude volební sjezd moci sejít. Protikoronavirová opatření do minulého týdne nedovolovala setkání orgánů právnických osob, kterými jsou i politické strany. To se změnilo v neděli rozhodnutím vlády. "Mohou se sejít a jednat o věcech, které jsou ze zákona nezbytně nutné, to znamená schvalování rozpočtu nebo volby orgánů strany," uvedl Šimůnek.

Dokumenty potřebné pro sjezd či jednání Ústředního výboru připraví výkonný výbor na zasedání 5. března. Tehdy by mělo širší vedení KSČM také schvalovat kandidátky pro podzimní sněmovní volby. Protože kvůli rozhodnutí Ústavního soudu nejsou známa přesná pravidla, rozhodli se komunisté složit kandidátky postaru ve 14 volebních obvodech. Co se týká volby nového vedení KSČM, je ve hře stále žádost šesti krajů a několika okresů o změnu, připomenul Šimůnek.

Kdyby KSČM získala od ministerstva povolení pro sjezd 27. a 28. března, má předjednané prostory na Výstavišti i hotel pro delegáty, s jihomoravskou krajskou hygienickou stanicí pak přípravu opatření na místě včetně případného testování. "Pokud bychom nemohli pořádat sjezd, tak 13. března by s největší pravděpodobností řešil Ústřední výbor kádrové otázky a možné změny vedení naší strany," uvedl Šimůnek. Uspořádat sjezd on-line podle Šimůnka nepřipadá u komunistů v úvahu vzhledem k počtu delegátů.

Volba nového vedení KSČM se může během zasedání Ústředního výboru, který má zhruba 90 členů, podle stanov uskutečnit jedině, pokud nejprve rezignuje, nebo bude dvěma třetinami členů ÚV odvoláno dosavadní vedení. Představitelé strany po neúspěchu v podzimních krajských volbách dali funkce pouze k dispozici. Rezignaci podala pouze místopředsedkyně Kateřina Konečná.

Volební sjezd KSČM se měl původně uskutečnit loni v dubnu, nesešel se kvůli koronaviru. Ze stejných důvodů komunisté zrušili i listopadový termín. Filip po debaklu komunistů v říjnových volbách do krajských zastupitelstev oznámil, že už se o nejvyšší stranickou funkci nebude ucházet. Uvedl tehdy, že k plánu odejít ho vedlo po prodělaném infarktu i zdraví. Současně oznámil, že nynější vedení bude komunistickou stranu řídit až do sjezdu. Funkce dalo k dispozici s tím, že případné rezignace by mohl přijmout až ÚV KSČM, který se od té doby ale kvůli epidemii nesešel.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Vojtěch Filip (KSČM)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy