KSČM opět pohořela. Poslanci nezrušili zákaz dodávek do íránského Búšehru

Komunistická strana Čech a Moravy dnes opět ve Sněmovně neuspěla s návrhem zrušit zákon z roku 2000 zakazující českým firmám podílet se na dodávkách pro jadernou elektrárnu v íránském Búšehru.

Sněmovna návrh komunistů zamítla většinou 127 hlasů. Zamítnout předlohu doporučil sněmovní hospodářský výbor i výbor pro bezpečnost. Návrh na zamítnutí vznesl rovněž Jan Bartošek (KDU-ČSL) a připojili se k němu i poslanci některých jiných stran.

S návrhem zrušit zákon z roku 2000 přišla KSČM už v roce 2009 a předložila ho i v minulém volebním období. Stejný návrh podala i bývalá koaliční vláda, Sněmovna ho ale neschválila.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je zákon zakazující dodávky do Búšehru překonaný a nepoužitelný. Komunisté tvrdí, že zákon brání normalizaci obchodních i ekonomických vztahů s Íránem a poškozuje český export. Vláda jako celek měla k aktuálnímu návrhu neutrální stanovisko, negativní stanovisko mělo ministerstvo obrany.

Zrušení zákazu naopak podporuje Svaz průmyslu a dopravy ČR, předloni se pro zrušení zákazu vyslovila i Hospodářská komora ČR. Odpůrci návrhu však argumentovali hlavně nutností zachovávat dobré vztahy s Izraelem a poukazovali na bezpečnostní aspekty.

Zákon o zákazu dodávek z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s elektrárnou v Búšehru.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna KSČM jaderná elektrárna v Búšehru Írán Vojtěch Filip (KSČM) Jan Bartošek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy