Komunisty dál povede Konečná, strana podle ní ve Sněmovně chybí

Post předsedkyně KSČM dnes na sjezdu strany na brněnském výstavišti obhájila europoslankyně Kateřina Konečná, získala 88,8 procenta hlasů. Novinářům to sdělila mluvčí KSČM Helena Grofová. Konečná neměla protikandidáta, nominovaný kandidát komunistů na prezidenta Josef Skála i místopředseda Milan Krajča se nominace na post předsedy strany vzdali.

Prvním místopředsedou zůstal Petr Šimůnek, ani on neměl protikandidáta. KSČM se loni nedostala do Sněmovny.

Místopředsedou pro evropské záležitosti a občanský sektor se opětovaně stal Krajča, místopředsedkyní pro ekonomiku a hospodářskou činnost zůstala Marie Pěnčíková. Místopředsedou pro odborné zázemí a teoreticko-ideovou práci se nově stal Ludvík Šulda, na postu nahradil Leo Luzara, který mandát neobhájil.

Konečná získala podle Grofové 254 hlasů z 286 platných hlasů, Šimůnek získal 179 platných hlasů. Ve vedení strany zůstali i předseda revizní komise Jiří Horák a předseda rozhodčí komise Vladimír Chaloupka.

"Vzkaz ze sjezdu Komunistické strany Čech a Moravy občanům České republiky je ten, že jsme tady. A jsme tady přesně pro ty, kteří dnes nemají zastoupení v Poslanecké sněmovně. Čtyřicet procent lidí se dnes dostává na hranici příjmové chudoby, desítky tisíc, stovky tisíc lidí dnes nemají z výplaty ani korunu, naopak řeší, jak zaplatit všechny povinné složenky, jak dopřát dětem alespoň něco málo navíc. A jsou to lidé, kteří poctivě v této republice pracují," uvedla Konečná.

Řekla, že tito lidé dnes zastání v Poslanecké sněmovně nemají a že se KSČM chce vrátit do Poslanecké sněmovny. Podle ní nedělá tato vláda nic po ty, kteří ji teď potřebují. "To, o co se snaží, je zlikvidovat už nejen ty nízkopříjmové, ale celou střední třídu," uvedla Konečná.

KSČM nyní připravuje kampaň pro podzimní komunální volby, a to s heslem: "Teď a tady." Dříve Konečná uvedla, že se KSČM bude připravovat také nejen na prezidentskou volbu, ale především na evropské a krajské volby, které ČR čekají v roce 2024. "Společně s našimi levicovými odborníky chceme připravit opravdu reálný program, který nebude založený pouze na heslech, ale na konkrétních věcech, jak bychom chtěli vrátit České republice její důstojné místo, jak by se měla přestat stát loutkou některých mocností, jak bychom měli dělat suverénní politiku," řekla Konečná.

Komunisté jsou od roku 1989 na české politické scéně v opozici. V předchozím volebním období ale podporovali menšinovou vládu hnutí ANO a sociálních demokratů na základě dohody o toleranci. V podzimních volbách KSČM získala 3,6 procenta, a poslanci museli kanceláře na Malé Straně vyklidit.

KSČM se bude chystat na evropské a krajské volby

KSČM se už bude podle předsedkyně strany Kateřiny Konečné připravovat na evropské a krajské volby v roce 2024. Novinářům to dnes řekla Konečná na sjezdu KSČM v Brně, kde post předsedkyně obhájila. Neměla protikandidáta. Nově zvoleni také budou místopředsedové.

"Já ráda bojuju, ale nejde asi o protikandidáty, jde o to, aby byl poskládán tým, který opravdu zabere, protože Česká republika není v dobré kondici a KSČM evidentně v Poslanecké sněmovně chybí," řekla novinářům Konečná. Uvedla, že se tam (ve Sněmovně) schvalují obrovské miliardové výdaje na zbrojení, ale nepomáhá se lidem. "Máme 40 procent lidí na hranici chudoby, nikdo neřeší obrovské nárůsty cen energií a potravin. To jsou všechno témata, které KSČM dříve řešila," uvedla Konečná.

Řekla, že to byla KSČM , která hnutí ANO nutila dělat levicovou politiku. "V tuto chvíli si sice hnutí ANO hraje na levici, ale ty konkrétní opatření prostě nepřináší. Například na příjmové straně. Je nezbytně nutné zdanit nadnárodní korporace a zamezit vyvádění kapitálu mimo Českou republiku tak, aby byly peníze pro naše občany," uvedla Konečná.

Strana se podle ní nyní bude chystat nejen na prezidentskou volbu, ale především na evropské a krajské volby, které ČR čekají v roce 2024. "Společně s našimi levicovými odborníky chceme připravit opravdu reálný program, který nebude založený pouze na heslech, ale na konkrétních věcech, jak bychom chtěli vrátit České republice její důstojné místo, jak by se měla přestat stát loutkou některých mocností, jak bychom měli dělat suverénní politiku," řekla Konečná.

Uvedla, že se KSČM chce zaměřit na právo na práci a na důstojné bydlení. "Dvě věci, které absolutně chybí. Právo na práci sice máme, ale směšné platy, které si občané odnášejí za to, že pracují, jsou prostě opravdu směšné," řekla Konečná. KSČM chce také podle ní navýšit minimální mzdu minimálně na 20.000 korun, požaduje také zastropovat ceny energií, aby se situace uklidnila. Komunisté podle Konečné také chtějí, aby bylo nulové DPH na potraviny.

"Jedná se o aktuální kroky, ke kterým vládu vládu vyzýváme. Budeme konat demonstrace a budeme velmi hlasitě křičet, že tato vláda České republiky, na rozdíl od všech vlád kolem nás, nic pro občany České republiky nedělá," řekla Konečná.

Komunisté jsou od roku 1989 na české politické scéně v opozici. V posledním volebním období ale podporovali menšinovou vládu hnutí ANO a sociálních demokratů na základě dohody o toleranci, kterou uzavřeli s hnutím ANO. V podzimních volbách ale KSČM získala 3,6 procenta, a poslanci museli kanceláře na Malé Straně vyklidit.

Komunisté podle Konečné ve Sněmovně chybí

Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná dnes v proslovu na sjezdu strany v Brně uvedla, že KSČM ve sněmovně chybí. Ve vystoupení kladla důraz na sociální témata, podle ní také současné vláda dostatečně na občany nemyslí. Komunisté zahájili sjezd na brněnském výstavišti dopoledne, odpoledne budou volit nové vedení. Funkci předsedkyně bude Konečná obhajovat. Novináři na sjezd dopoledne neměli přístup, proslov ale neparlamentní strana zveřejnila na sociálních sítích.

"Zdvojnásobili cenu jízdného. Tvrdí, že na boj s drahými energiemi nejsou peníze, a přitom všichni jednotně vystoupili s tím, že hodlají za desítky miliard korun nakoupit zbraně," poukázala Konečná na konto členů vlády. Uvedla, že Piráti lidem radili netopit, pak se k tomu přidalo nejezdit. "Za chvilku to bude asi nesvítit a o něco něco později možná nemarodit. Až to skončí u českého držet hubu a krok," řekla Konečná.

Podle ní není důvod, proč by měl český občan "doplácet na konflikt mezi Ruskem a Spojenými státy, který se nyní odehrává na Ukrajině". Uvedla, že nesouhlasí s tím, proč by měli Češi, Moravané a Slezané platit za to, že plyn a ropa nepoteče z ruských kohoutů, ale mnohem dráž z amerických a jiných. Podotkla, že Němec to ze svého statisícového platu nemá problém zaplatit - a přesto i německá vláda dělá opatření, která lidem pomáhají.

V proslovu Konečná oslovila vládu, aby myslela i na občany ČR. Podle ní KSČM dříve vytvořila hradbu před tím, aby občané padli na úplné dno. "Ne vždy jsme byli slyšet, ne vždy to uměli napsat na plakát nebo billboard, ale byli jsme tam a pracovali. Mnozí občané si to uvědomili ihned po poté, co KSČM z parlamentu vypadla, jiní to ještě pocítí," uvedla Konečná. Podle ní je tak na čase vrátit do ústavy právo na práci, ale i přístup k vodě. Pracující podle ní musí mít jistotu, že pokud poctivě chodí do práce, s výplatou uživí sebe i rodinu. Uvedla, že proto je nutné minimální mzdu zvedat a ne o "směšné" stokoruny, ale o tisíce.

"Budeme dělat vše, co bude v našich silách, abychom zabránili nevýhodným vojenským smlouvám nebo výstavbě vojenské základny Spojených států. Každý, na koho dopadne zdražování a vládní utahování opasků, u nás najde oporu," řekla Konečná.

Související

Kateřina Konečná

Lídři sněmovních stran se letos neměnili, nové předsedy mají ČSSD a KSČM

Beze změn zůstalo v roce 2021 obsazení funkcí předsedů sněmovních uskupení, která pořádala stranické sjezdy, sněmy či kongresy. Lídrem Starostů a nezávislých (STAN) zůstal Vít Rakušan, další vládní stranu TOP 09 nadále vede Markéta Pekarová Adamová a v čele opoziční SPD zůstal Tomio Okamura. Vedení naopak změnili sociální demokraté a komunisté, kteří v letošních sněmovních volbách nepřekročili hranici pro vstup do dolní komory.
Kateřina Konečná

Předsedkyní KSČM bude europoslankyně Kateřina Konečná

Předsedkyní KSČM se dnes na mimořádném sjezdu na pražském Chodově stala europoslankyně Kateřina Konečná. Zvolena byla v prvním kole s velkou převahou nad protikandidáty. Získala 175 hlasů při kvoru 160. Delegáti zvolili jako prvního místopředsedu strany Petra Šimůnka a jako místopředsedkyni pro ekonomiku exposlankyni Marii Pěnčíkovou.

Více souvisejících

Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) KSČM

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 26 minutami

před 43 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 2 hodinami

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 3 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 6 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 7 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

EU chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se na osoby, které obchází ty stávající

Evropská unie připravuje 14. balík sankcí vůči Rusku za jeho pokračující agresi proti Ukrajině. Informovala o tom v pátek agentura DPA s odvoláním na vysoce postaveného představitele EU.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy