Kulhánek očekává, že Expo vygeneruje další příležitosti

Účast České republiky na první světové výstavě Expo v arabském světě jistě vygeneruje další příležitosti pro české firmy, lázeňství či českou vědu. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek to dnes řekl poté, co si v Dubaji prohlédl český pavilon na výstavě Expo 2020, jež se bude konat od 1. října do 31. března 2022.

"Máme být na co pyšní. Nejen že budeme prezentovat úspěchy naší vědy, technické úspěchy, i třeba naši kulturu, ale například se tu bude prezentovat i české lázeňství," poznamenal Kulhánek.

Po celou dobu konání výstavy bude mimo jiné k vidění systém Solar Air Water Earth Resource (S.A.W.E.R.), který za využití solární energie vyrábí ze vzduchu vodu. Podle generálního komisaře účasti ČR na výstavě Jiřího Františka Potužníka o systém projevují zájem i subjekty mimo Spojené arabské emiráty, třeba z Rijádu nebo Malajsie.

Kulhánek řekl, že je ze systému S.A.W.E.R. nejvíc nadšený a považuje jej za zlatý hřeb výstavy. "To je opravdu něco fascinujícího. Ukazuje to, jak pokročilé technologie je Česká republika schopná vyrábět," řekl ministr.

Výstava se měla uskutečnit minulý rok, kvůli pandemii covidu-19 ale byla odložena. Nevyhnou se jí protiepidemická opatření. Návštěvníci budou muset mít roušky a dodržovat rozestupy s výjimkou skupin či rodin. Platí také pravidla pro dezinfekci a pohyb v restauracích. Denní počet osob na výstavišti bude omezen na 120.000, lidem bude před vstupem měřena teplota. I proto se odhaduje návštěvnost výstavy na maximálně 22 milionů osob. Organizátoři také připravili virtuální prohlídku výstavy, které se český pavilon zúčastní.

Expo 2020 bude prvním v historii, které se koná v regionu Středního východu a severní Afriky (MENA). Organizátoři se chtějí zaměřit na témata udržitelnosti, mobility a příležitostí. Podle informací, které ČTK poskytlo české ministerstvo zahraničí, bude na Expo 2020 zastoupeno 191 vystavujících zemí.

Český dům bude v zóně Udržitelnost. Potužník už dříve upozornil, že to dokládá i samotná podoba pavilonu. "Náš pavilon je energeticky šetrný ve smyslu vlastní stavby, provozu i předváděných inovací a v tomto smyslu podle mne nejchytřejší na celém Expo 2020," řekl.

Celková výše investic do organizace výstavy činí po započtení vícenákladů spojených s odložením osm miliard dolarů (zhruba 170 miliard korun). Přímá návratnost počítá s částkou zhruba dvojnásobnou, v středně- až dlouhodobém horizontu (do roku 2031) pak ve výši 33 miliard dolarů (zhruba 710 miliard korun).

Celkový rozpočet české účasti činí 350 milionů korun. Příspěvek ze státního rozpočtu, který byl zvýšen o 25,2 milionu loni v červenci, je 185,2 milionu korun. Účast ČR je financována na bázi PPP, tedy ve spolupráci soukromého a veřejného sektoru.

Očekává se, že Expo 2020 navštíví například předseda Senátu Miloš Vystrčil, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, pozvánku k účasti na Národním dnu ČR 21. března příštího roku obdržel premiér Andrej Babiš.

Kulhánek dnes také vystoupil s projevem při zahájení obchodního fóra v Dubaji. "Jakožto ministr zahraničí mám za prioritu podporu českého byznysu kdekoli, kam se vydám," řekl šéf české diplomacie. Na českých firmách vyzdvihl špičkové a inovativní produkty. Připomněl, že česká podnikatelská delegace Dubaj navštívila i před třemi lety. Dokládá to podle něj společný zájem na rozvoji vzájemných obchodních vztahů.

Na aktuální návštěvě Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie Kulhánka doprovází mise Svazu průmyslu a dopravy se dvěma desítkami zástupců českých firem, které působí například v energetice, zdravotnictví a farmaceutickém průmyslu, stavebnictví nebo vodním hospodářství.

Související

NATO

Kulhánek by uvítal, kdyby nový šéf NATO pocházel z východního křídla

Bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) by považoval za dobré, kdyby nový generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) vzešel ze zemí východního křídla aliance. Řekl to v rozhovoru ČTK. Nynějšímu šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi skončí na konci září příštího roku mandát.

Více souvisejících

Jakub Kulhánek Expo Dubaj 2020

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy