Kulhánek ve čtvrtek navštíví Izrael, vyjádřil mu opět podporu

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve čtvrtek navštíví Izrael na pozvání svého tamního protějšku Gabiho Aškenaziho. Návštěvu považuje za demonstraci české neochvějné podpory Izraeli v těžkých časech, uvedl dnes na twitteru.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poděkoval za podporu v dopisu českému prezidentovi Miloši Zemanovi, jeho text dnes poskytl ČTK prezidentův mluvčí. Na Blízkém východě se v posledních dnech rozhořely boje mezi Palestinci a Židy. Násilí eskalovalo nejvíce od roku 2014.

"Izrael má právo bránit své občany proti bezohlednému teroru," napsal Kulhánek.

Vyvěšení izraelské vlajky nad Pražským hradem představuje znak opravdového přátelství mezi oběma zeměmi a národy, uvedl Netanjahu v dopisu. "Pod Vaším vedením Česká republika potvrzuje svoji hrdou tradici podpory Státu Izrael a židovského národa v dobách krize," napsal Zemanovi.

"Otevření diplomatického zastoupení ČR v Jeruzalémě je pouze dalším důkazem našeho vzájemného nezlomného pouta," dodal Netanjahu. Česko k 1. březnu otevřelo v Jeruzalémě diplomatickou úřadovnu, velvyslanectví ČR ale nadále sídlí podobně jako zastupitelské úřady většiny zemí v Tel Avivu.

Boje na Blízkém východě vypukly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě. Napětí eskalovalo o ramadánu, když Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě, což mnoho Palestinců považuje za ponižující. Začátkem května se též očekával verdikt odvolacího soudu o vystěhování desítek palestinských rodin ze čtvrti Šajch Džarráh ve východním Jeruzalémě, do jejichž domů se měli nastěhovat židovští osadníci.

Izrael nyní čelí ostřelování raketami z Pásma Gazy, na což jeho armáda odpovídá vzdušnými protiúdery. V izraelských městech také dochází ke střetům mezi radikálními Židy a radikálními Araby, které izraelský prezident Reuven Rivlin označil za občanskou válku.

Od 10. května, kdy se poslední konflikt mezi Izraelem a Hamásem rozhořel, zahynulo při útocích nejméně 219 Palestinců včetně 63 dětí a 36 žen, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které nesděluje, kolik z obětí tvoří civilisté a kolik ozbrojenci. Podle Hamásu a skupiny Islámský džihád zemřelo při izraelských útocích nejméně 20 jejich bojovníků, Izrael tvrdí, že jejich počet je přinejmenším 130, podotkla agentura AP. Podle izraelských úřadů palestinské rakety usmrtily 12 lidí včetně dvou dětí.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 32 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy