Kupka opustí vedení Středočeského kraje, nahradí ho nejspíš Bendl

Novým středočeským radním pro silniční dopravu by měl být starosta Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku Karel Bendl (ODS). Informace zazněla na sobotním regionálním sněmu ODS v Kutné Hoře a Bendl ji dnes ČTK potvrdil. Ve vedení hejtmanství by měl nahradit Martina Kupku (ODS), který se má stát novým ministrem dopravy.

Bendl je kvůli novému angažmá připraven opustit post předsedy krajského výboru pro životní prostředí a zemědělství. Starostou Benátek zůstane, ale v neuvolněné, tedy neplacené pozici. ČTK řekl, že chce navázat na Kupkovu práci a přinést i pohled z životního prostředí.

Kupka byl dosud hejtmančiným statutárním náměstkem, podle informací ČTK má být novým náměstkem hejtmanky dosavadní radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) a Bendl se bude zabývat resortem silniční dopravy z pozice řadového radního. Kupka se má vzdát i mandátu krajského zastupitele, nahradí ho starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS). Bendla by v čele výboru pro životní prostředí měla vystřídat starostka Hlavence u Prahy Jarmila Smotlachová (dříve nezávislá, nyní ODS).

Kdy personální změny nastanou, není jasné, vše se bude odvíjet od termínu jmenování nové vlády. "To domino se začne pohybovat, až pan prezident udělá kroky, na které všichni čekáme," uvedl Bendl. Vedení kraje má ze stejného důvodu jako Kupka opustit také dosavadní náměstek pro finance Věslav Michalik (STAN), který by měl stanout v čele ministerstva průmyslu a obchodu. Kdo ho ve vedení kraje nahradí, zatím není známo. Michalik i předseda krajských zastupitelů za STAN Michael Kašpar ČTK již dříve řekli, že to musí nejdříve projednat klub zastupitelů.

Bendl se chce v nové funkci zaměřit na plnění programu ODS i programového prohlášení koaliční krajské rady. Navázat chce na práci svého předchůdce, například pokud jde o kontroly u krajské správy a údržby silnic, pasportizace silnic či prioritizace staveb. Oblast životního prostředí, v níž je odborníkem, se podle něj s dopravou často překrývá. Poukázal na to, že krajský výbor pro životní prostředí dává stanoviska k různým dopravním stavbám, například obchvatům měst. S dopravou má navíc Bendl zkušenosti také jako starosta.

Bendl (50) vystudoval lesnickou školu a pracoval nejdříve jako lesní technik, od poloviny 90. let poskytoval poradenské služby v lesnictví a pomáhal při navracení zestátněných lesních majetků při restitucích. Dálkově vystudoval několik vysokých škol, vedle lesnického má právnické a ekonomické a je i kvalifikovaným mediátorem. Od roku 2018 je starostou Benátek nad Jizerou a po loňském nástupu krajské koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců je předsedou krajského výboru pro životní prostředí.

Svůj pohled na životní prostředí chce Bendl zohledňovat i ve funkci radního pro dopravu. "Myslím, že budu daleko více dbát na některé prvky, které souvisí s dopravou, ale zároveň mají přesah do životního prostředí," dodal.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Martin Kupka

2300 korun za dálniční známku je jen začátek. Kupka oznámil další zdražení

Cena dálniční známky by měla být od ledna příštího roku opět zvýšena, a to v souladu s vývojem inflace. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v dnešním pořadu Týden v politice České televize. Přesný nárůst ceny, o který se dálniční známka zvýší, má být zveřejněn ve druhé polovině příštího roku. Poslední změna ceny nastala 1. března, kdy roční kupon zdražil z 1500 na 2300 korun.

Více souvisejících

Martin Kupka (ODS) Středočeský kraj

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 33 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy