Kvůli koronaviru zasedne Bezpečnostní rada státu, ČR spustila kontroly na letišti

V souvislosti se šířením koronaviru se v pondělí ráno sejde Bezpečnostní rada státu. ČTK to dnes v SMS zprávě napsal premiér Andrej Babiš (ANO). Nemoci způsobené novým koronavirem v Číně už podlehlo 56 lidí a nakažených je přes 2000. První možný případ infekce dnes ohlásilo Rakousko, tři nemocné má od pátku Francie. Podle premiéra se Bezpečnostní rada státu sejde v 07:00, o hodinu později začíná schůze vlády.

Čínské úřady dnes oznámily, že schopnost šíření koronaviru, který je infekční i v inkubační době, začíná sílit.

Premiér Andrej Babiš na svém facebookovém profilu dnes uvedl, že v souvislosti se šířením koronaviru se už nyní kontroluje, zda někdo z cestujících do České republiky nevykazuje příznaky nákazy.

Na letišti Praha jsou připraveni zdravotníci a v pohotovosti je stálá lékařská služba a také hasiči. "Zatím k tomu nedošlo, ale v případě, že vznikne podezření na nákazu na palubě letadla u konkrétního cestujícího, letiště okamžitě spouští procesy podle pohotovostního plánu," informoval předseda vlády.

Nemocní jsou kromě Číny i v dalších zemích. V Asii je oznámily Japonsko, Jižní Korea, Nepál, Malajsie, Singapur, Thajsko, Tchaj-wan a Vietnam. V pátek první tři případy v Evropě ohlásily francouzské úřady a dnes o třetí infikované osobě v USA informovaly zdravotnické orgány Kalifornie. Nákaza byla potvrzena i v Austrálii a první případ hlásí také Kanada. Na výsledky vyšetření kvůli podezření na tento typ viru čeká čínská letuška, která je od pátku ve Vídni a nyní leží na izolovaném oddělení v nemocnici. České ministerstvo zahraničí dnes potvrdilo, že ve Vietnamu je v nemocnici kvůli podezření z nákazy jeden Čech.

Virus se v jedenáctimilionovém Wu-chanu objevil koncem loňského roku. Případy úmrtí jsou hlášeny z provincie Chu-pej i dalších regionů nejlidnatější země světa. Spojené státy, Francie, Japonsko a Rusko připravují evakuaci svých občanů z Wu-chanu.

Bezpečnostní rada státu je stálý pracovní orgán vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti země. Jejími členy jsou vedle premiéra a vicepremiérů v současnosti ministři obrany, zahraničních věcí, dopravy a zdravotnictví. Právo účastnit se jednání má i prezident. Řádné schůze se konají nejméně jednou za čtvrt roku.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Bezpečnostní rada státu Česká republika Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy