Langer prohrál soud s Českým rozhlasem, omluvu nedostane

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer neuspěl u soudu se žádostí o omluvu za článek Českého rozhlasu (ČRo), který politikovo jméno zmiňoval v souvislosti s anonymním twitterovým účtem Julius Šuman. Účet zveřejnil několik kompromitujících dokumentů či nahrávek souvisejících s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Verdikt odvolacího soudu o Langerově žalobě je pravomocný, píše server Lidovky.cz.

Rozhodnutí potvrdil šéf právního oddělení ČRo Petr Šmelhaus. "Jsme přesvědčeni, že jsme žádný zákon neporušili. Pan Langer byl jiného názoru, tudíž jsme se soudili. Soud nám dal za pravdu," řekl Lidovkám.cz.

Nahrávky či dokumenty na twitterovém účtu Šuman začaly objevovat začátkem května 2017. Na jedné z nahrávek se například Babiš údajně domlouval s novinářem Markem Přibilem na zveřejnění článků, které by poškodily konkurenční ČSSD a ODS. Babiš záznamy označil za zmanipulované a podal kvůli nim trestní oznámení. Kdo za účtem stojí, se dodnes nepodařilo objasnit.

V červnu 2017 uveřejnil ČRo článek rozkrývající Přibilovo zázemí. Dle textu se některé nahrávky objevily v Olomouci v domě patřícím podnikateli Ivanu Kyselému, který je považovaný za blízkého Langerova přítele. Langer tehdy na dotaz rozhlasu odmítl, že by stál za účtem Julius Šuman. "Kéž bych byl. Tím, co profil Julius Šuman publikuje, se docela hezky bavím," uvedl politik.

Langer kvůli článku rozhlas zažaloval a domáhal se omluvy s tím, že došlo k poškození jeho pověsti. Soudy ale jeho žádost zamítly.

Pro Langera jde v krátké době už o druhou prohru v právním sporu s médii. Letos v září politik definitivně prohrál soud s mediálním domem Mafra. Soudil se s ním kvůli článku Lidových novin z roku 2015 s titulkem "Korupční kauza kolem Langera se rozvětvuje". Policisté u Langera v roce 2015 dělali domovní prohlídky v souvislosti s takzvanou kauzou Vidkun. Nebyl ale z ničeho obviněn. Od Mafry chtěl omluvu a dva miliony korun.

Související

Je symbolické, že v době, kdy ÚSTR strádá a chátrá, tak se do čela kabinetu dostal agent komunistické tajné policie a bývalý člen KSČ, řekl bývalý ministr Ivan Langer (vpravo) na křtu knihy Vetřelci na vnitru, kterou napsal poslanec Pavel Žáček o projektu Otevřená minulost, za nímž právě expolitik stojí. Rozhovor

Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Bojím se, že jsme si ani za jeho vládnutí nesáhli na dno, říká Langer

Bývalého ministra vnitra a informatiky Ivana Langera vůbec nepřekvapuje, že se premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO těší tak obrovské podpoře některých lidí, i když ministerský předseda čelí řadě problémů a skandálů. „Andrej Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Jasně řekl, že za jejich životní a osobní neúspěch nemohou oni sami, ale jsou za něj odpovědní členové minulých vlád, kteří zde kradli a zničili tuto zemi. A slíbil jim jakousi odplatu, která spočívá v tom, že on tady vše napraví. Jeho voliči na takovou rétoriku slyší,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz Ivan Langer, který je stále členem ODS.

Více souvisejících

Ivan Langer Český rozhlas

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy