Lidé mohou dál řídit s propadlými řidičskými průkazy

Lidé s propadlým řidičským průkazem mohou po dobu nouzového stavu vyhlášeného kvůli šíření nového koronaviru dál řídit. Občané také mohou nadále používat propadlé občanské průkazy nebo cestovní pasy k prokázání totožnosti.

Výjimka platí pro doklady totožnosti propadlé po 1. březnu a řidičské průkazy, kterým skončila platnost v době nouzového stavu. Oznámilo to dnes ministerstvo vnitra na svém webu. Nouzový stav vláda vyhlásila 12. března na 30 dnů.

Účelem zmírnění pravidel je omezení pohybu lidí a činnosti institucí ze zdravotních důvodů, uvedlo ministerstvo. Lidem podle ministerstva kvůli používání propadlých dokladů nehrozí žádné sankce.

Lidé nemusejí žádat o nový občanský průkaz v zákonné lhůtě do 15 pracovních dnů ani kvůli změně bydliště, svatbě, rozvodu nebo ovdovění. Žádat nemusejí ani lidé, kteří dovršili 15. rok věku a občanský průkaz zatím nemají.

Neplatný řidičský průkaz si lidé mohou zatím ponechat a prokazovat se jím. Za běžných okolností by ho přitom museli odevzdat na obecním úřadu.

Stát kvůli koronaviru vedle vyhlášení nouzového stavu výrazně omezil volný pohyb i další aktivity lidí. V Česku se nákaza koronavirem poprvé prokázala 1. března. Nakazilo se zatím 774 lidí, čtyři se vyléčili.

Související

Více souvisejících

řidičské průkazy řidiči Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy