Lidovci a Piráti mluvili na demonstraci o změně volebního zákona

Premiéra Andreje Babiše (ANO) je možné porazit ve volbách, pokud se podaří změnit volební zákon, aby každý hlas měl stejnou váhu, shodli se na dnešní demonstraci v Praze šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda lidovců Marek Výborný.

Podle Bartoše premiér Babiš (ANO) rozdává ze státního, plundruje rezervy země a kupuje si seniory pomocí dárků. Výborný uvedl, že Česko potřebuje dodržování principů právního státu, nezávislé soudy a veřejnoprávní média a svobodu pro občanskou společnost.

Babiš podle Bartoše řídí stát pomocí marketingových kampaní a průzkumů veřejného mínění a spolu s prezidentem Milošem Zemanem rozděluje lidi v České republice. Sociálně a ekonomicky rozpolcená společnost vede lidi k tomu volit pseudopolitiky, řekl šéf Pirátů. Změnit to podle něj může občanská společnost a opoziční strany ve Sněmovně, které předkládají zákony k narovnání velké politiky. Připomněl zákon, který má zajistit nezávislost státních zastupitelství a návrh na změnu volebního systému, který by vyrovnal váhu hlasů každého voliče.

Podle nynějšího volebního zákona potřebují politické strany s lepším procentním výsledkem pro získání poslance menší počet voličů než strany s menším ziskem. "Chceme spravedlivé volby do Poslanecké sněmovny," řekl Výborný. Připomněl, že podle ústavy je volební právo rovné.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Marek Výborný (KDU-ČSL) Milion chvilek pro demokracii Piráti KDU - ČSL Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy