Lidovci chtějí placené volno pro doprovod rodičů na očkování

Lidovci požádají premiéra Andreje Babiše (ANO), aby lidem, kteří doprovázejí na očkování proti covidu-19 své rodiče, vznikl nárok na placené volno.

Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl místopředseda a šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Pro řadu seniorů je podle něj velmi obtížné se na očkování dostavit, je nutné systémové řešení.

Lidovci premiérovi pošlou dopis s žádostí o úpravu příslušného nařízení. "Týká se to možnosti, aby ti, kteří povezou seniory na očkování, dostali klasickou propustku z práce. Jedná se o to, aby vláda jasným způsobem vymezila, že vzniká nárok na placené volno v případě, že povezou své rodiče k očkování," uvedl Bartošek.

Do pondělí 25. ledna bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví vyočkováno 207.043 dávek vakcíny, kromě té od firem Pfizer a BioNTech se již používá také očkovací látka společnosti Moderna. Většina lidí přitom dostala jen první ze dvou nutných dávek. ČR se s 1,94 procenta naočkované populace drží kolem průměru v Evropské unie, který činí za celou unii necelá dvě procenta. Vůbec nejrychleji očkuje Izrael, kde vakcínu dostalo již přes 40 procent lidí.

Související

Cyril Svoboda

Lidovci by mohli vyloučit exministra Svobodu, navrhne to Hladík

KDU-ČSL navrhne její ministr Petr Hladík vyloučení bývalého stranického šéfa Cyrila Svobody ze strany kvůli některým jeho názorům i rozhovoru pro sankcionovaný web Voice of Europe. Podle Svobody vymýšlí Hladík pseudokauzu a utíká tak od propadu preferencí v průzkumech. 

Více souvisejících

KDU - ČSL očkování Jan Bartošek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy