Lidovci chtějí uzákonit vzdělávání na dálku na základních školách

Vzdělávání žáků na dálku by mělo ze zákona možné i pro základní vzdělání. Ve školské novele to navrhli poslanci opoziční KDU-ČSL. Předloha reaguje na zavření škol při epidemii nového koronaviru. Skutečnost, že zákon distanční výuku v základních školách neumožňuje, přináší podle předkladatelů problémy.

Výuka na dálku nebyla zajištěna s ohledem na dostupnost počítačového vybavení pro všechny žáky ve stejné míře a není jasné, zda ji lze zahrnout do hodnocení pro vysvědčení, napsali autoři v důvodové zprávě. Chtějí proto také, aby ministerstvo školství muselo vydat pro jednotlivé formy vzdělávání pravidla.

Stejně jako na středních a vyšších odborných školkách by měla být podle návrhu i na školách základních možná vedle dálkové i kombinovaná výuka, tedy střídání denní například právě s dálkovou. Změny by byly podle předkladatelů přínosné i v jiných situacích než jen při epidemiích, například při nemoci žáka, jeho pobytu v zahraničí nebo v případě dětí rodin, které provozují pouťové atrakce či cirkusy.

"Změna legislativy by zároveň umožnila nastartovat masivnější finanční investice do digitalizace vzdělávání," napsali předkladatelé v důvodové zprávě. Jde podle nich o vybavení škol, učitelů i žáků počítačovou technikou a o podporu tvorby digitálního obsahu.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Není však jasné, zda Sněmovna stihne novelu projednat do konce volebního období.

Související

Cyril Svoboda

Lidovci by mohli vyloučit exministra Svobodu, navrhne to Hladík

KDU-ČSL navrhne její ministr Petr Hladík vyloučení bývalého stranického šéfa Cyrila Svobody ze strany kvůli některým jeho názorům i rozhovoru pro sankcionovaný web Voice of Europe. Podle Svobody vymýšlí Hladík pseudokauzu a utíká tak od propadu preferencí v průzkumech. 

Více souvisejících

KDU - ČSL děti Školství

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy