Lidovci ztrhali novelu stavebního zákona, podle nich otevírá cestu ke korupci

KDU-ČSL kritizuje připravovanou novelu stavebního zákona, která se podle lidovců vzdaluje potřebám občana. Senátorka Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) dnes novinářům řekla, že podle ní novela zvyšuje prostor pro korupční jednání. Radní Brna pro územní plánování Filip Chvátal (KDU-ČSL) nesouhlasí s tím, že by se měla městům odebrat tvorba územního plánu, který by měl pořizovat plánovaný státní úřad. Hubáčková hodlá k připravenému paragrafovému znění podávat připomínky.

Novela stavebního zákona má urychlit a zjednodušit povolování staveb. Vláda v půli roku schválila jeho věcný záměr, harmonogram počítá s platností od roku 2021. Podle ministerstva pro místní rozvoj, které zákon předkládá, by se mělo povolovací řízení u staveb snížit ze současných pěti let na jeden rok.

Hubáčková uvedla, že ministerstvo má připravené paragrafové znění zákona, který se však stává terčem kritiky. "Stavební zákon se vzdaluje potřebám občana, dostatečně nechrání veřejný zájem a nabourává stávající princip veřejné správy. Podle mého zvyšuje prostor pro korupční jednání," uvedla Hubáčková. Dodala, že si na novelu stěžují také představitelé velkých měst i starostové menších obcí.

Návrhem zákona vznikne jednotná soustava státní stavební správy, v jejímž čele není žádné ministerstvo, ale nově zřízený Nejvyšší stavební úřad, řekla Hubáčková.

"Bude nadřízený krajským stavebním úřadům. Budou mít svá pracoviště v obcích s rozšířenou působností. Návrh je zcela v rozporu se stávajícím principem veřejné správy," řekla Hubáčková. Zákonem se podle ní zruší mnoho stavebních úřadů. V současnosti jich je asi 660, přejít by měly pod 205 obcí s rozšířenou působností.

Podle Chvátala je nepřijatelné odebrání funkce samosprávám při tvorbě jediného rozvojového dokumentu, kterým je územní plán. "Nově by ho měl pořizovat státní superúřad, na který nebude mít vliv ani ministerstvo, natož město, které jej potřebuje," řekl Chvátal. Podle něj nelze spoléhat například u měst jako Brno nebo Praha na fundovanost nových úředníků mimo radnici.

Související

Cyril Svoboda

Lidovci by mohli vyloučit exministra Svobodu, navrhne to Hladík

KDU-ČSL navrhne její ministr Petr Hladík vyloučení bývalého stranického šéfa Cyrila Svobody ze strany kvůli některým jeho názorům i rozhovoru pro sankcionovaný web Voice of Europe. Podle Svobody vymýšlí Hladík pseudokauzu a utíká tak od propadu preferencí v průzkumech. 

Více souvisejících

KDU - ČSL zákony Stavebnictví Korupce Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy