Lídr vítězné ANO na Vysočině preferuje trojkoalici, jednání jsou podle něj slibná

Hnutí ANO, které v krajských volbách na Vysočině zvítězilo se ziskem deseti mandátů, začalo jednat o koalici. Podle lídra Martina Kukly bude preferovat trojkoalici. Jednání označil Kukla za slibná.

"Byly už první schůzky skoro se všemi, budeme ještě v jednání pokračovat, mám z toho dobrý pocit. Já preferuji trojkoalici, ale nebráníme se ani vyššímu počtu," řekl Kukla.

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu by na Vysočině většinu 24 hlasů získalo ANO spolu s druhými Piráty a třetí koalicí ODS se Starosty pro občany. Obě uskupení získala po sedmi mandátech.

Při spolupráci s jedním z nich, by mohla být třetím do koalice některá ze tří stran, která z voleb odešla se šesti mandáty - ČSSD, Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED) nebo KDU-ČSL. Koalice by v takovém případě měla v krajském zastupitelstvu většinu 23 křesel. Současnou koalici Kraje Vysočina tvoří vedle ANO také ODS, Starostové pro Vysočinu a ČSSD, která volby před čtyřmi lety vyhrála.

Podle Víta Kaňkovského z KDU-ČSL žádná definitivní podoba dohody ještě neexistuje, kombinací, jak sestavit většinu, je hodně a jednání budou pokračovat. Totéž řekl i krajský předseda ČSSD a člen vyjednávacího týmu Petr Krčál.

"Zatím jsme konkrétní varianty neřešili, čekáme, jak zareaguje vítěz voleb a jaké varianty oni zvolí a s kým je zvolí a jsme připraveni jednat se všemi politickými subjekty," řekl Krčál.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Kraj Vysočina Hnutí ANO Česká pirátská strana ODS

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy