Lídři parlamentů V4 si v Praze připomenuli sametovou revoluci

Šéfové obou komor českého Parlamentu Jaroslav Kubera (ODS) a Radek Vondráček (ANO) dnes v Národním muzeu při oslavách výročí sametové revoluce připomenuli odpor proti komunismu v Maďarsku a Polsku. Osudy zemí visegrádské čtyřky jsou úzce propojené a dávají zemím sílu ke společnému postupu ve prospěch nejen těchto zemí, ale celé Evropské unie, zaznělo v projevech jejich hostů - předsedů parlamentů Slovenska, Polska a Maďarska. Večer předsedové parlamentů navštívili pietní místo na Národní třídě.

"Když nebude visegrádská čtyřka držet spolu, nikdo nám nepomůže. To, že nás podceňují, řekl minulý týden rakouský premiér," uvedl během slavnostního zahájení výstav v Národním muzeu k 30. výročí sametové revoluce předseda slovenské Národní rady Andrej Danko. Současně vyjádřil naději v budoucnost postkomunistických zemí. "Važme si plurality," uvedl a vyzval publikum, aby těm, kdo mají "patent na rozum", zazvonilo klíči jako v roce 1989 komunistům.

Také předseda maďarského Národního shromáždění László Köver připomenul společnou historii. "Nejsme v tom sami, třicet let, které jsme spolu prožili, nás zavazuje," konstatoval.

Podle předsedkyně polského Sejmu Elžbiety Witekové sametová revoluce v někdejším Československu, polská Solidarita a události roku 1956 v Maďarsku ukázaly, jak moc si lidé těchto zemí přáli svobodu, což se po roce 1989 podařilo. Pak všechny země V4 prošly složitým obdobím transformace. "Chápu, co znamená žít v zemi, která není svobodná. Máme podobnou minulost, smutné zážitky nás spojily," konstatovala. Dodala, že visegrádská čtyřka může ještě hodně dobrého učinit, a to nejen pro své národy, ale pro celou Evropu.

Výstava Sametová revoluce a expozice Momenty 20. století, které budou v Národním muzeu k vidění od pondělí, podle Kubery ukazují propojení postkomunistických zemí. "Je to výstava o nás pro nás, pro naše děti a pro paměť našich národů," uvedl. Dodal, že rokem 1989 boj o svobodu neskončil.

S předsedy vlád zemí V4 jsem se zúčastnil zahájení programu k výročí sam. revoluce v Nár. muzeu a svátečního oběda pořádaného premiérem @AndrejBabis v Kram. vile. Je mi ctí, že moje pozvání na oslavy 17. listopadu přijal předseda Něm. spolk. sněmu Wolfgang Schäuble. #V4 #svoboda pic.twitter.com/9wmEaReCef

— Radek Vondráček (@vondraczech) November 17, 2019

Večer delegace zamířily k pietnímu místu na Národní třídě. Na Vondráčka lidé na rozdíl od jeho stranických kolegů z vlády Andreje Babiše (ANO) nepískali. "Jsem rád, že se to tu dnes obešlo bez incidentů, hlavně kvůli zahraničním kolegům," řekl. Podle něj mají lidé dnes slavit a "pařit".

K sobotní demonstraci na Letné, která byla namířena proti premiérovi, řekl, že svoboda slova je důležitá a bude se za ni bít. "Zazlívám organizátorům, že si vybrali 16. listopad, kdyby to udělali o týden později, já bych si jich vážil víc, protože trošičku ta pachuť na těch oslavách zůstává. Ale teď se dívám a lidé mají dobrou náladu," uzavřel. Kubera uvedl, že dnes si celý národ užívá a to je přesně to, co si on přál.

Související

Češi si na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989.

Česko si připomíná 17. listopad: Politici míří na Národní, Babišovi vadí privatizace demokracie

Česká politická scéna od pátečního rána míří k památníku na Národní třídě, aby si připomněla události ze 17. listopadu 1989, které vedly k sametové revoluci. Výjimkou je nemocný premiér Petr Fiala (ODS), který oslavy vynechává. Politici zmiňují důležitost demokracie, expremiér Andrej Babiš kritizoval její údajnou privatizaci současnou vládní garniturou. 

Více souvisejících

17. listopad 30 let od sametové revoluce Radek Vondráček (ANO) Jaroslav Kubera Andrej Danko Praha

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 15 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Přelomový den pro Palestinu: RB OSN bude hlasovat o členství, rozhodne se o uznání státnosti

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy