Lidská práva mizí z české politiky. Na vině jsou Zeman i sami aktivisté, soudí Vondra

Význam obhajoby lidských práv v české zahraničí politice proti době před 30 lety poklesl. Jedním z důvodů je i skutečnost, že v čele státu už nejsou lidé, pro které by lidská práva byla osobním tématem, řekl dnes na mezinárodní konferenci Forum 2000 někdejší disident, pozdější ministr pro evropské záležitosti a nynější europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Vondra připomněl, že po sametové revoluci si Česko stanovilo ochranu svobody a lidských práv jako jeden ze základních kamenů své zahraniční politiky. Jedním z důvodů byla i skutečnost, že v zemi byla generace politických vůdců se silným osobním příběhem boje za demokracii. "Pro ně to nebyl jen nějaký abstraktní koncept, byl to způsob jejich života," řekl Vondra.

23rd @Forum_2000 Conference at Žofín Palace is in full swing! This morning, we started with a fruitful discussion "Ambitions of 1989? Ambitions of today?” #Forum2000 #recoveringthepromise pic.twitter.com/IZT2CDYGoB

— Forum 2000 (@Forum_2000) October 14, 2019

Nyní je podle něj situace v Česku zcela jiná. "Tato generace je pryč. Českou republiku vedou prezident (Miloš Zeman) a premiér (Andrej Babiš, ANO), kteří jsou zcela neznalí tohoto konceptu, protože nemají žádný osobní příběh, který by s tím byl spojený," prohlásil.

Podle Vondry se změnila i situace ve světě. Zatímco na konci 80. let a v následující dekádě byly západní demokracie k hnutím za lidská práva vstřícné, nyní řada západních vůdců přistupuje k zahraniční politice jen transakčním způsobem a tomu odpovídá i jejich přístup k lidským právům. Jako učebnicový příklad zmínil Vondra amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Vondra zároveň uvedl, že aktivisté za lidská práva si sami situaci často ztěžují. Podle něj přestali zdůrazňovat pouze základní všeobecná lidská práva a začali více mluvit i o věcech, které mají silný sociální nebo kulturní podtext, což je ale obtížně přenositelné do jiných zemí.

Česká zahraniční politika by se v otázce lidských práv měla podle Vondry zaměřit na úzký okruh zemí, kde je možné dosáhnout nějaké politické změny. "Nutně potřebujeme nějaký úspěšný příběh. Před 30 lety jsme ho měli, ale nevím o žádném úspěšném příběhu za posledních pět sedm let," řekl Vondra.

Panelu o roli lidských práv v české zahraniční politice se měl původně účastnit i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle organizátorů ale účast zrušil kvůli cestě do Bruselu, kde bude s ostatními ministry zahraničí zemí Evropské unie jednat o společném evropském postoji k turecké ofenzivě proti Kurdům v severní Sýrii.

Související

Alexandr Vondra

Vondra odmítl nabídku kandidovat na prezidenta republiky

Europoslanec a místopředseda občanských demokratů Alexandr Vondra patřil do okruhu osobností, které oslovil předseda poslanců ODS Marek Benda v souvislosti s možnou prezidentskou kandidaturou. Vondra dnes v pořadu Partie televize CNN Prima News uvedl, že nabídku odmítl. Zopakoval slova premiéra Petra Fialy (ODS), že koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) oznámí svůj postoj k prezidentské volbě koncem měsíce.
Alexandr Vondra

Vondra: Zemřela žena, která držela pevně maják svobody

Jako na dámu, která dovedla sestoupit k lidem a která navzdory dodržování tradic a pravidel dovedla být lidská a neformální, vzpomínají na královnu Alžbětu II. bývalý velvyslanec v Británii Libor Sečka a někdejší poradce prezidenta Václava Havla Alexandr Vondra. Sečka byl velvyslancem v Británii od roku 2016 do loňského srpna, s královnou se setkal několikrát. Vondra vzpomínal hlavně na první setkání s Alžbětou v Buckinghamském paláci v březnu 1990. Dodal, že odchází kus velké tradice.

Více souvisejících

Alexandr Vondra Forum 2000 lidská práva Miloš Zeman Andrej Babiš Česká republika

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 46 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

Nová pravidla pro stejnopohlavní partnerství už musí posvětit jen prezident Pavel

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy