Lipavský by uspořádal konferenci EU se Severní Makedonií už příští týden

Česko by během nejbližších dnů mohlo uspořádat mezivládní konferenci s cílem odblokovat jednání o přistoupení Severní Makedonie k Evropské unii. Po debatě s poslanci Evropského parlamentu to novinářům řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Osud začátku jednání mezi EU a balkánskou zemí podle něj záleží na tom, zda ve čtvrtek severomakedonští zákonodárci odsouhlasí návrh, který má překlenout spor s Bulharskem blokujícím start přístupových rozhovorů. Jeho podpora je však kvůli odporu části politiků i veřejnosti nejistá.

Skopje se přes dřívější sliby unie zatím nedočkala zahájení rozhovorů kvůli sporu se Sofií, která má stejně jako ostatní právo veta při přijímání nových členů evropského bloku. Bulharsko požaduje, aby Severní Makedonie oficiálně uznala, že její jazyk má bulharské kořeny či aby včlenila zmínku o bulharské menšině do ústavy. Francie v červnu na konci svého unijního předsednictví přišla s návrhem dohody, která počítá se změnami základního severomakedonského zákona. Bulharsko tuto dohodu již schválilo a pokud ji stvrdí i parlament ve Skopji, je Česko podle Lipavského připraveno rychle jednat.

"To je role, kterou jako předsednická země máme a některé scénáře mluví o tom, že by to mohlo být i příští týden," prohlásil o uspořádání konference, jíž by mohly začít přístupové rozhovory. Severomakedonský parlament by však musel ústavní změny schválit dvoutřetinovou většinou, jejíž získání je vzhledem k odporu opozice nejisté.

Europoslanci se českého ministra ptali i na to, zda předsednictví posune kupředu stagnující přijímací proces i u dalších balkánských států. Podle Lipavského by jednou z ukázek unijní vstřícnosti mohlo být například uvolnění vízového styku s Kosovem. Tato země splňuje podmínky pro zrušení víz pro cesty do EU již od roku 2018, unijní státy se na něm však dosud neshodly, na čemž nic nezměnil ani červnový summit lídrů členských zemí.

Související

Jan Lipavský

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Pásmo Gazy

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Světový potravinový program (WFP) na poskytnutí humanitární pomoci v Gaze. O této rozhodnutí informoval dnes ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím sociální sítě X. Tento příspěvek navazuje na pět milionů korun, které česká vláda vyčlenila pro palestinské civilisty prostřednictvím tohoto programu v lednu tohoto roku.

Více souvisejících

Jan Lipavský EU (Evropská unie) Severní Makedonie

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 15 minutami

před 25 minutami

před 45 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 58 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy