Lipavský: Česká republika neplánuje odvolat své diplomaty z Ukrajiny

Česká republika neplánuje odvolat své diplomaty z Ukrajiny a dočasně uzavřít svá diplomatická zastoupení v zemi, zejména ambasádu v Kyjevě. Agentuře Ukrinform to řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský. Ukrajinu dnes zasáhly rozsáhlé ruské raketové útoky, na ukrajinská města bylo vypáleno více než 80 střel.

"Naše velvyslanectví v Kyjevě funguje. Byla přijata všechna nezbytná opatření. Velvyslanectví chrání bezpečnostní tým, který svou práci koordinuje s ukrajinskými složkami," uvedl šéf české diplomacie. Jak dodal, evakuaci personálu ambasády v souvislosti s dnešními útoky neplánuje.

Připomněl nicméně, že již od začátku ruské invaze na Ukrajinu Praha doporučila všem občanům České republiky Ukrajinu a Rusko opustit. Toto doporučení zůstává podle Lipavského i nadále v platnosti a Česko situaci na Ukrajině stále bedlivě sleduje.

Kromě velvyslanectví v Kyjevě má Česká republika na Ukrajině ještě generální konzulát ve Lvově, vyplývá ze internetových stránek ministerstva zahraničí. Honorární konzuláty v Dnipru a Charkově jsou dočasně uzavřené.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika velvyslanectví Jan Lipavský

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy