Lipavský potvrdil rumunskému ministrovi, že Česko podporuje vstup do schengenského prostoru

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes při jednání v Praze potvrdil svému rumunskému protějšku Bohdanu Aureskovi českou podporu vstupu Rumunska do schengenského prostoru. Řekl to na tiskové konferenci v Černínském paláci. Země podle Aureska splnila veškerá kritéria.

Premiér Petr Fiala (ODS) v červenci uvedl, že Česko bude během aktuálního předsednictví v Radě Evropské unie dělat vše pro to, aby padlo rozhodnutí o vstupu Chorvatska do schengenského prostoru. Tato země do něj chce vstoupit v lednu 2023.

"Česká republika dlouhodobě podporuje, aby Rumunsko vstoupilo do Schengenu. Vítám, že se na evropské scéně daří určitý politický průlom. Deklaroval jsem panu ministrovi, že při různých politických jednáních budeme vystupovat takovým způsobem, aby se Rumunsku podařilo do Schengenu vstoupit co nejdříve," řekl Lipavský.

I to, že Rumunsko po ruské invazi přijalo velké množství uprchlíků z Ukrajiny, podle Aureska ukázalo, že země aplikuje normy pro vstup do schengenského prostoru. Doufá v to, že se podaří agendu posunout během českého předsednictví v Radě EU.

Rumunsko patří k zemím, kam zamířilo po ruské invazi nejvíce ukrajinských uprchlíků, podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) jich byl zhruba milion. Více jich zamířilo pouze do Polska, Ruska a Maďarska. Česko je s více než 400.000 uprchlíky z Ukrajiny zase zemí, která jich přijala nejvíce na počet obyvatel.

Ministři se dnes věnovali také tématu ruské agrese proti Ukrajině. Česká a rumunská pozice je podle Lipavského velmi podobná. Šéf české diplomacie poděkoval Rumunsku za podíl na zvládání humanitárních důsledků války a za pomoc při exportu ukrajinského obilí na světové trhy.

Související

Jan Lipavský

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Pásmo Gazy

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Světový potravinový program (WFP) na poskytnutí humanitární pomoci v Gaze. O této rozhodnutí informoval dnes ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím sociální sítě X. Tento příspěvek navazuje na pět milionů korun, které česká vláda vyčlenila pro palestinské civilisty prostřednictvím tohoto programu v lednu tohoto roku.

Více souvisejících

Jan Lipavský Rumunsko

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy