Lipavský považuje unijní sankce za tvrdé. Konzulát ve Lvově se uzavírá

Sankce, které v noci na dnešek odsouhlasili na mimořádném summitu lídři zemí Evropské unie, jsou podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) velmi tvrdé. Rusko tvrdě zasáhnou, míní. Neformálně se začíná mluvit i o třetím balíku sankcí na úrovni EU, řekl šéf české diplomacie na tiskové konferenci po dnešním jednání resortního krizového štábu.

Premiéři a prezidenti zemí EU se podle Lipavského plně postavili za územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny. Sankce má za bezprecedentní. Ministři zahraničí zemí EU dnes odpoledne v Bruselu postihy ztvrdí.

Sankce mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Zasáhnou také 70 procent ruského bankovního trhu, řekla po skončení schůzky předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil, že prosazoval maximální možnou míru sankcí.

Jednomyslnou podporu nezískalo vyřazení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, které navrhovala řada zemí v čele s pobaltskými státy. "SWIFT není jediné možné řešení," uvedl Lipavský.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ráno však řekl, že sankce, které v posledních dnech na Moskvu uvalily západní země, nejsou dostatečné. Důkazem je podle něj stále pokračující ruská agrese proti jeho zemi. Dodal, že svět nadále pozoruje dění na Ukrajině z povzdálí.

"Ukrajina neskutečným způsobem bojuje o svoji nezávislost a svobodu a o právo volby. Vnímám, že celý západní svět za ní v tuto chvíli stojí," řekl Lipavský. Každý stát podle něj pomáhá způsobem, jakým dokáže. Ukrajina obdržela některé moderní zbraňové systémy z Británie či ze Spojených států, Česko a EU hledají takové formy, kde dokážou být nejvíce platné, poznamenal. "Vůle pomáhat Ukrajině je velmi vysoká," dodal šéf diplomacie.

Z bezpečnostních důvodů byl uzavřen i generální konzulát ve Lvově

Zaměstnanci českých zastupitelských úřadů v Kyjevě a ve Lvově už opustili Ukrajinu a jsou na cestě do Česka. Informaci Českého rozhlasu a České televize potvrdila ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. Jde podle ní o desítky lidí. O rozhodnutí uzavřít z bezpečnostních důvodů český generální konzulát ve Lvově informoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) po dnešním jednání resortního krizového štábu. Velvyslanectví v Kyjevě bylo uzavřeno již dříve.

Úspěšnou evakuaci personálu českých zastupitelských úřadů potvrdilo české ministerstvo zahraničí. "Už jsou mimo Ukrajinu, na území Evropské unie," uvedla večer mluvčí resortu

Situaci Čechů na Ukrajině po uzavření zastupitelských úřadů česká strana řeší z okolních zemí, primárně z Polska, poznamenal šéf české diplomacie. Ministerstvo zahraničí také zveřejnilo telefonní linky, na které se občané mohou obrátit. V případě nouzové situace mohou kontaktovat nouzovou linku na ukrajinském čísle +380673749701 nebo na českém čísle +420 222 264 234. Pro ukrajinské občany a jejich vízové a pobytové dotazy byla zřízena linka ministerstva vnitra +420 974 801 802. V této souvislosti je k dispozici i emailová adresa ukrajina@mvcr.cz.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba poté řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit. Podle ukrajinského generálního štábu je cílem ruské invaze hlavní město Kyjev.

Lipavský dnes také ocenil vlnu solidarity s Ukrajinou, kterou vyjadřují čeští občané, a mírumilovné demonstrace. Obrovskou odvahu pak podle něj projevují lidé v Rusku, kteří se účastní protestů proti Putinovi a válce. V Rusku úřady zadržely přes 1830 lidí, kteří demonstrovali proti válce na Ukrajině. Údaj potvrdil Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva, který zároveň zatýkání odsoudil.

Počet Čechů na Ukrajině evidovaných v cestovatelském systému Drozd zůstává podle Lipavského zhruba na 150. "Situace na Ukrajině je velmi špatná, nepřehledná, informace jsou sporadické. Proto platí to obecné varování před cestami na Ukrajinu a proto jsme vyzvali občany České republiky, aby z Ukrajiny odcestovali. Nejsme schopni odhadovat ani vývoj situace," uvedl ministr.

Vláda na dnešním zasedání potvrdila čtvrteční rozhodnutí Bezpečnostní rady státu (BRS) uvolnit přes 300 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině. Kabinet podle premiéra Petra Filay (ODS) mimo jiné pověřil ministra průmyslu, aby Česko poskytlo Ukrajině pohonné hmoty, o které žádá NATO. Vláda také spustila druhý ze čtyř stupňů připraveného plánu pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Počítá tak v tuto chvíli se zajištěním 5000 lidí. Na tuto podporu a zabezpečení by podle odhadů mohlo být potřeba 1,5 miliardy korun.

K tomu, že někteří ukrajinští pracovníci v ČR dostávají povolávací rozkaz, Lipavský řekl, že ministerstvo průmyslu a další resorty jsou v úzké koordinaci se zaměstnavateli. "Věřím, že situaci nějakým způsobem zvládneme," uvedl. Vnitro se naopak aktivně připravuje na to, aby lidem příchozím z Ukrajiny dokázalo pomoct například s administrativou.

Související

Jan Lipavský

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Pásmo Gazy

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Světový potravinový program (WFP) na poskytnutí humanitární pomoci v Gaze. O této rozhodnutí informoval dnes ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím sociální sítě X. Tento příspěvek navazuje na pět milionů korun, které česká vláda vyčlenila pro palestinské civilisty prostřednictvím tohoto programu v lednu tohoto roku.

Více souvisejících

Jan Lipavský ministerstvo zahraničí protiruské sankce Ukrajina

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 42 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy