Lipovská řeší první problém ve funkci. S Ovčáčkem jela hradní limuzínou

Kontroverzní členka Rady ČT Hana Lipovská, která se v minulosti například proslavila výroky, že nechápe smysl veřejnoprávních médií, má na krku první problém. V úterý se totiž vydala za mluvčím prezidenta Zemana Jiřím Ovčáčkem, s nímž pak odjela hradní limuzínou.

Serveru Aktuálně.cz, kterému se s Lipovskou už podařilo spojit, radní vysvětlila, že chtěla pouze prezidentovi a jeho mluvčímu předat svou novou knihu. Celou událost zaznamenal politolog a analytik České televize Kamil Švec, který jí vyfotografoval kolem půl šesté hodiny odpoledne na třetím nádvoří Pražského hradu. Spolu s Ovčáčkem nasedla do hradní limuzíny, jíž pak spolu odjeli.

Předání nové publikace posléze potvrdil i sám mluvčí prezidenta Zemana."Vzhledem k tomu, že jsem právě v ten čas plánovaně odjížděl z kanceláře, nabídl jsem, že mi může publikaci předat po cestě vozem. Při této příležitosti jsem předal paní Lipovské dárek - papírový skládací Mariánský sloup," řekl Ovčáček.

Nová členka Rady ČT už také sama uvedla, že se využitím limuzíny, která je hrazená ze státního rozpočtu, dopustila hrubé chyby. "Využila jsem služeb automobilu organizace placené daňovými poplatníky ze státního rozpočtu. Ta chyba mě mrzí o to více, že jsem si jako členka Rady České televize měla uvědomit střet zájmů, do kterého jsem se v ten moment dostala, a do automobilu, který je financován ze státního rozpočtu, nikoli soukromý, vůbec nenastoupit," napsala na Facebook s tím, že už řeší způsob, jakým svou cestu uhradit. 

Lipovská však odmítla připustit, že by bylo chybné se setkat s Ovčáčkem. Argumentovala, že žijeme-li ve svobodné a demokratické společnosti, pak máme všichni právo stýkat se s kýmkoli nás napadne. "Budu v tom pokračovat," dodala.

Jaký byl přesný cíl cesty? Plánované setkání

Lipovská podle informací Aktuálně.cz byla s Zemanovým mluvčím viděná už vícekrát. Reportérům pořadu 168 hodin se podařilo oba zastihnout po její nominaci a před jejím následným zvolením. Reportérka se pak následně pokusila Ovčáčka vyzpovídat. Ten na ní ale reagoval velmi ostře, zatímco Lipovská dělala jakoby nic.

Důvodem, proč to tehdy vyvolalo takovou pozornost, je fakt, že prezident Zeman patří společně s Lipovskou mezi velké kritiky České televize. Nová členka vedení ČT se nechala slyšet, že její setkání s Ovčáčkem byla pouze schůzka soukromého charakteru, nikoliv reálná snaha získat podporu své kandidatury u hlavy státu.

Kam přesně se Lipovská s Ovčáčkem vydala, se redakci Aktuálně.cz zjistit nepodařilo, protože jim mluvčí na jejich dotaz odpověděl jenom velmi stručně, že se jednalo o "plánované setkání". Někdejší šéf hradního protokolu Jindřicha Forejta, jakož i bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček nepovažují za neobvyklé, že prezidentův mluvčí využívá hradní limuzínu s řidičem.

"Několik nejvyšších úředníků a nejbližších spolupracovníků prezidenta má nárok na využití vozů, které jsou primárně určeny pro reprezentativní účely. Zahraniční návštěvy tu ale nejsou každodenně. Limuzíny nemohou stát měsíce v garážích a čekat, až někdo přijede, a proto jsou využívány několika nejvyššími úředníky Kanceláře prezidenta republiky. Ti je mohu využívat ke služebním účelům. Samozřejmě s nimi ale nemohou jet na chalupu," vysvětloval Špaček. 

Související

Hana Lipovská (autor: Josef Plch)

Poslanci jednají o odvolání Lipovské. Volnému se to nelíbí

Poslanci se začali zabývat návrhem svého volebního výboru na odvolání radní Hany Lipovské z Rady České televize. Důvodem, proč ji má Sněmovna odvolat, je údajná ztráta její nezávislosti, jak ji vyžaduje zákon o České televizi. Lipovská v letošních sněmovních volbách kandiduje do Sněmovny za uskupení Volný blok.

Více souvisejících

Hana Lipovská (ekonomka) Jiří Ovčáček Rada České televize Česká televize

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy