Loučení s Karlem Gottem v hromadě odpadků? Známé tváře jsou znechuceny

Páteční poslední rozloučení s Karlem Gottem i sobotní zádušní mše byly velmi důstojné a proběhly bez větších incidentů ve velmi poklidné atmosféře. Jenže některým známým osobnostem se nelíbí, co se s ostatky Karla Gotta dělo pak.

„Před českým bordelem jsme si rovni: vrcholem posledního rozloučení s Karlem Gottem bezesporu byla zádušní mše v katedrále sv. Víta. Důstojné, emotivní, lidské. O to větší šok museli zažít nejbližší pozůstalí na dvorku motolského krematoria. To skutečně poslední sbohem nejbližších pozůstalých ostatkům zemřelého se odehrávalo v odpudivých kulisách, které by směle mohly soutěžit s nějakými snad už opuštěnými ghetty, nebo skladem odpadků,“ postěžoval si bývalý český politik TOP 09, který aktuálně působí v Národním muzeu.

Kritizuje především vedení Pohřební služby hl.m Prahy, které podle jeho slov muselo o akci vědět. „Je otázkou, proč prostor nějak neupravilo? Nejde však jen o pohřeb Karla Gotta. Jak si vůbec někdo může dovolit takový binec na místech, která jsou poslední vstupní branou na konci fyzické existence člověka? Pokud chce někdo z vedení Prahy občanům vykládat, že město spravuje zodpovědně, tak zítra ředitel pohřební služby skončí,“ rýpnul si bývalý šéf poslanců TOP 09.

Podle něj měli lidé možnost vidět, jak funguje při pohřbu česká katolická církev a "veřejný" sektor. „Vážení, neštve už vás ten neuvěřitelný bordel v téhle zemi? A nebo už tenhle národ na víc nemá? V dobách, kdy ještě Václav Klaus starší byl ve formě, tak říkal: 'Prosím vás, začnete každý u sebe. Ukliďte si svoje pozemky, svůj domek, okolí, kde bydlíte'. Tak pánové z Motola: 'Ukliďte si svůj dvorek. Kšeft z pohřbů máte tak velký, že se o tom mnohým ani nezdá',“ vzkazuje Laudát. Není zdaleka jediný, kdo si tohoto problému všiml a veřejně o něm promluvil. „'Státní pohřeb' K. Gotta vyvrcholil u smrdícího odpadkového kontejneru a špinavého neuklizeného dvorku krematoria v Motole, kde se s ním rodina rozloučila naposled...Kde soudruzi z Hradu a vlády udělali chybičku?“postěžoval si na sociálních sítích režisér, scenárista, producent, filmový organizátor, televizní a filmový podnikatel Fero Fenič.

Související

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa nechce soudit umělce, kteří podepsali Antichartu sloužící k dehonestaci opozice. Rozhovor

Umělci před 45 lety morálně selhali. Z Anticharty se někteří pokoušeli vylhat. Gott sehrál režimu trapnou roli, říká Kroupa

Podlehli tlaku komunistického režimu a nechali se jím ostudně zneužít. Přesně před 45 lety morálně selhali umělci, především herci, když v Národním divadle v pátek 28. ledna 1977 podepsali Antichartu, která dehonestovala opozici, jež na sebe upozornila občanskou iniciativou Charta 77 kritizující systém. O týden později 4. února 1977 v pražském Divadle hudby normalizátory podpořili i textaři, hudebníci a zpěváci včetně Karla Gotta. Někdejší signatář Charty 77 Daniel Kroupa dovede pochopit, že někteří měli vážné důvody k tomu, aby špatný skutek v podobě Anticharty udělali. „Mrzí mě, když se z toho někteří lidé i po letech pokoušeli vylhat a při tom se do té hanebnosti propadali ještě hlouběji. Gott sehrál režimu trapnou roli. Chtěl zpívat, mít se dobře,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz bývalý politik Daniel Kroupa.

Více souvisejících

Karel Gott František Laudát Fero Fenič Pohřební služba

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy