Bělorusko se vzdálilo EU, podporuji dialog s Lukašenkem, řekl Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) poukázal na to, že běloruské prezidentské volby nebyly svobodné a že se Minsk vzdaluje od Evropské unie. Řešení by viděl v dialogu, přičemž by ale neměl dlouholetý prezident Běloruska nadále potlačovat protesty.

"Černínský palác zvažuje pozvání opoziční kandidátky Svjatlany Cichanouské do Prahy," informoval Petříček v rozhovoru pro ČT24. Jeho americký protějšek Mike Pompeo si během své diplomatické návštěvy všiml potenciálu českých firem.

Šéf resortu zahraničí také uvedl, že diplomaté počítali se snahou Minsku rozvíjet vztahy s Bruselem a vylepšit si image v zahraničí. "To, co se poslední týden odehrává, ukazuje, že jeden z posledních autoritářů v Evropě se rozhodl jít jinou cestou a Evropské unii se vzdaluje,“ podotkl s tím, že si Washington myslí víceméně totéž. 

Petříček rovněž vyjádřil výhrady vůči slovům běloruského prezidenta, že se Česko podílí na organizaci protivládních demonstracím. Je-li o tom skálopevně přesvědčen, nechť předloží důkazy. "Tato vyjádření jsou naprosto nemístná. Česká vláda se na organizaci demonstrací nijak nepodílela. My se dlouhodobě snažíme podporovat občanskou společnost, lidé v Bělorusku mají právo promlouvat do veřejného dění. Svoboda slova a shromažďování by měly být v Evropě standardem,“ nechal se slyšet.

Z tohoto důvodu si také česká diplomacie rozhodla předvolat běloruského velvyslance. Černínskému paláci se slovy ministra zahraničí nelíbí, co se momentálně v Bělorusku odehrává, ať už jde o protesty, průběh předvolební kampaně, zatýkání opozičních kandidátů či zamezení vstupu mezinárodních pozorovatelů do země. "To je jasný důkaz, že volby nebyly svobodné a nesplňovaly standardy demokratických voleb," řekl Petříček.

"Věřím, že situace může být řešena dialogem. Velmi negativně vnímáme, že opoziční kandidátka byla donucena opustit území Běloruska a je v Litvě. To dialog znemožňuje. Chtěl bych, abychom jako Evropané podpořili dialog mezi opozicí a režimem Lukašenka, aby se hledala cesta z této krize. Především je ale potřeba, aby režim zastavil násilí vůči demonstrantům,“ zdůraznil Petříček s tím, že se hovoří i o pozvání opoziční kandidátky na běloruskou prezidentku do Čech.

Diskuze se pak následně přesunula k návštěvě amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, která byla sice v jistém smyslu symbolem, ale zároveň měla i praktický aspekt. "Chceme posilovat vazby mezi českými a americkými podniky a hledat příležitosti pro nové investice, zejména do nových technologií. Mike Pompeo se setkal se zástupci techno firem, které působí v ČR, viděl jasně, jaký je jejich potenciál,“ bilancoval ministr zahraničí s tím, že Česko usiluje o spolupráci v oblasti zdravotní péče nebo výpočetní techniky. 

Šéf americké diplomacie zároveň také poukázal na nebezpečí rostoucího vlivu Pekingu. Petříčkovými slovy EU sice usiluje o partnerství s Čínou, ale nečiní jí problém řešit s USA problematiku duševního vlastnictví i jiných sporů v bilaterálních vztazích s Čínou. 

"Oceňuji zkušenosti Mikea Pompea, kdy pracoval ve zpravodajských službách, působil v Kongresu a věnoval se zahraniční politice. Ukazuje se, že zná a rozumí detailům problémů, které se řeší už několik let,“ řekl český ministr zahraničí. 

Pokud jde o chystanou cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, tak tu Petříčkovými slovy nemůže jeho úřad doporučit, jelikož je v rozporu s koncepcí české zahraniční politiky z 90. let, kterou nevidí důvod měnit. 

"Skutečně nevidím výrazný přínos, je to spíše symbolická záležitost. Respektuji rozhodnutí pana Vystrčila, ale česká zahraniční politika respektuje to, co jsme si sami v 90. letech nastavili, a to je politika jedné Číny. S Tchaj-wanem jsme si vyhradili právo rozvíjet vztahy v oblastech jako investice, obchod a další,“ objasnil příčiny svého postoje.

V závěru svého interview ještě také poukázal na to, že by Brusel měl být vůči Pekingu více asertivní. "Společně můžeme dosáhnout více než gesty či ad hoc kroky, které nejsou provázány s následnými diplomatickými snahami,“ dodal.

Pokud jde o vztahy s Tchaj-pejí, tak zde by se Praha měla spíše zaměřit na rozvoj na praktické a administrativní úrovni, ale ne na té politické. Ministr zahraničí tím narážel na skutečnost, že v delegaci šéfa Senátu budou i někteří náměstkové z různých resortů. 

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Bělorusko Alexandr Lukašenko EU (Evropská unie) Čína Tchaj-Wan Miloš Vystrčil (ODS) diplomacie ministerstvo zahraničí Svjatlana Cichanouská

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy