Mají se o sebe Romové starat sami? Lidé nás diskriminují, chceme do Parlamentu, spustili

Soužití Romů se zbytkem republiky nevykazuje příliš velké známky zlepšení. Lidé se vůči nim nadále chovají diskriminačně a nedávají jim možnost to změnit. Historička a ředitelka Muzea romské kultury v Brně Jana Horváthová tvrdí, že jednou z možností jak situaci otočit by bylo dostat se do Parlamentu. I v tom je ale háček.

Horváthová reagovala na názor kandidáta na ochránce lidských práv Stanislava Křečka, který uvedl, že by si Romové měli svoje záležitosti řešit sami.

"Řada Romů, kteří se chtějí zapojit do řešení svých záležitostí, k tomu nemají dostatečnou možnost. Vidím především velkou roli Parlamentu, kde by jako zvolení zástupci mohli dělat velkou věc, pomáhat integraci Romů, protože rozumí Romům a těm problémům," uvedla.

Problém je podle ní v tom, že Romové se do vysoké politiky nemají jak dostat. "Protože je velké politické strany nedají na volitelná místa kandidátek, tak se do Parlamentu nedostanou," dodala pro DV TV.

Podotkla také, že snaha o dobré soužití musí vycházet z obou stran, velká část majority ale podle ní stále jedná vůči Romům stereotypně a diskriminačně.

"Určitě musí být snaha na obou stranách, ale musíme říct, že ve společnosti dlouho funguje stereotypní myšlení. Dochází k diskriminaci Romů, kteří jsou stereotypním a černobílým myšlením odsuzováni do pozice, ze které se nemohou bránit. Jsou nálepkováni a označováni jako ti, s kterými mohou být problémy," uvedla.

Sama jako příklad zmínila například její romské kolegy, kteří nemohou sehnat podnájmy a bydlení. Na vině je podle ní právě nálepkování Romů.

To se ostatně často týká i školství, i když realita je podle ní jiná. Romští rodiče prý mají velký zájem o vzdělání svých dětí, i přesto že oni sami třeba jen dokončili základní školu. Samotný český systém školství ale romským dětem příliš nenahrává.

Související

Více souvisejících

Romové

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 28 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy