Maláčová chce jednat ve vládě o Liberty Ostrava, ministerstvo řeší další postup

O situaci v hutním podniku Liberty Ostrava kvůli vyvádění emisních povolenek z ČR by mohla v pondělí jednat vláda. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) chce téma řešit na schůzi kabinetu. Oznámila to dnes na twitteru. Dodala, že její ministerstvo se zabývá postupem na ochranu zaměstnanců.

S vedením firmy se v polovině dubna v Ostravě setkal premiér Andrej Babiš (ANO). Po schůzce oznámil, že společnost slíbila, že emisní povolenky své rumunské sesterské firmě nezapůjčí. Podle odborů ale majitel podstatnou část povolenek do Rumunska vyvedl. Maláčová před týdnem v Ostravě byla, aby zaměstnance podpořila.

"Bohužel došlo na nejhorší. Vedení Liberty Ostrava chce prodat emisní povolenky za miliardu a bude tak dál pokračovat ve vyvádění peněz do zahraničí. Za ministerstvo práce nyní řešíme další postup a hlavně - jak s odbory ochránit tamní zaměstnance. V pondělí to chci řešit na vládě!" sdělila Maláčová na twitteru.

O situaci v podniku Liberty Ostrava jednala na svém posledním zasedání 12. dubna také tripartita. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly byla shoda na podniknutí všech kroků, aby "situace nepřerostla do masivního problému".

Podle Středuly si vedení podniku z premiéra "udělalo dobrý den". "Odbory plně podporují tamní zaměstnance, jejichž místa jsou teď ohrožena," uvedl dnes Středula. Podotkl, že firma zaměstnává na 5000 lidí a další pracovníci jsou v provozech odběratelů. Zmínil, že odboráři pokračují ve stávkové pohotovosti.

Středula: O situaci v Liberty Ostrava by ČR měla informovat Evropskou komisi

O situaci v hutní firmě Liberty Ostrava po odprodeji emisních povolenek do ciziny by Česko mělo podle vedení odborů informovat Evropskou komisi. Ta by se měla řešením stavu v českém závodě zabývat. ČTK to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Liberty Ostrava je součástí globálního koncernu GFG Alliance.

Odbory dnes uvedly, že ostravský podnik milion emisních povolenek prodal sesterské firmě do Rumunska. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) sdělila, že by o případu chtěla v pondělí jednat ve vládě.

Převod Liberty do koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty schválila Evropská komise. Dřívější vlastník ArcelorMittal musel po koupi největší evropské ocelárny několik svých závodů prodat, aby neměl příliš velký podíl na trhu. Byla to podmínka komise.

"Stát by měl informovat Evropskou komisi, která prodej odsouhlasila a měla by mít nástroje k řešení. Ve smlouvě je jistě podmínka udržitelnosti. Před společností jsme varovali. Stačí se na ni podívat ve Velké Británii či Belgii. Nedá se uvažovat jen z pohledu ČR, ale celé firemní skupiny. Když dáme dohromady informace ze světa, tak máme důvod se obávat," řekl Středula.

Stát by podle něj měl podnikat kroky s ohledem na zachování zaměstnanosti v regionu. "Stát není bez ruky. Ví, zda je postup legální. Od toho má specializovaný finanční úřad. V moci státu je také zjistit, zda někdo něco neplatí. Má pak mechanismus řešení," uvedl odborář.

Podle Středuly podnik zaměstnává na 5000 lidí a další pracovníci jsou u odběratelů. "Lidé se obávají o práci, o to, zda firma přežije," řekl předák. Dodal, že odboráři chystají na středu od 13:45 před firmou demonstraci.

O situaci v Liberty Ostrava jednala v polovině dubna tripartita. Podle Středuly panovala shoda na tom, že je potřeba podniknout všechny kroky, aby se zabránilo vzniku "masivního problému". S vedením firmy se poté setkal premiér Andrej Babiš (ANO). Po schůzce oznámil, že společnost slíbila, že emisní povolenky své rumunské sesterské firmě nezapůjčí. Zaměstnance před týdnem v Ostravě podpořila i Maláčová.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy