Maláčová chce začít jednat o prodloužení Antiviru

O prodloužení dočasného programu Antivirus, z něhož stát firmám vyplácí příspěvky na mzdy, chce ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) začít jednat po 10. únoru. Doba pokračování poskytování podpor bude záviset na výsledku závěrečného jednání o připravovaném kurzarbeitu ve Sněmovně. Maláčová to dnes řekla ČTK. O prodloužení Antiviru rozhoduje vláda.

"Není reálné, aby se kurzarbeit spustil od března. Je logické, že se bude muset (Antivirus) prodloužit. Počkám, jak proběhne třetí čtení (zákona o kurzarbeitu ve Sněmovně). Poté budeme jednat o prodloužení. O kolik a jak bude záviset na výsledku třetího čtení," uvedla ministryně.

Dočasný program Antivirus se prodlužoval už několikrát. Měl by skončit na konci února. Navázat na něj měl od března nový kurzarbeit. Novela, která zkrácenou práci se státním příspěvkem upravuje, ale ještě není schválená. Její třetí čtení, tedy závěrečné projednávání by se ve Sněmovně mělo konat 10. února. Mezi koaličními poslanci shoda na kurzarbeitových pravidlech není. Po přijetí normu dostane ještě k projednání Senát a k podpisu prezident. Poté by se měla vláda shodnout na tom, kdo bude moci zkrácenou práci se státním příspěvkem mít, v jakém rozsahu a na jak dlouho.

Program Antivirus měl podle původních evropských pravidel fungovat nejvýš rok. Evropská komise ale minulý pátek lhůtu prodloužila do konce letoška a zvýšila i celkovou částku, kterou mohou firmy získat. Antivirus tak může vláda znovu prodloužit.

"Logicky ale budeme chtít mít kurzarbeit, protože je výhodnější," uvedla dnes na jednání sociálního výboru ministryně. Zmínila mimo jiné vyšší náhradu mzdy pracovníků.

Odbory doporučily prodloužit Antivirus o dva měsíce do konce dubna. Zaměstnavatelé to podporují. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ale uvedl, že se obává toho, že ani tato doba nemusí v předvolebním období ke spuštění nového kurzarbeitu stačit. "Mám obavy, že v politické válce před volbami to nebude zvládnuto," řekl po posledním jednání tripartity Hanák.

Z programu Antivirus stát proplácí příspěvkem A celé mzdy s odvody do 50.000 korun v zavřených provozech a 80 procent náhrady lidí v karanténě do 39.000 korun. Příspěvkem B úřady práce dorovnávají 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin do 29.000 korun.

Na kurzarbeitu se vláda nedokázala dlouho shodnout. Výslednou novelu kritizovali odboráři i zaměstnavatelé. Poslanci ji začali projednávat 7. října. Navrhli do ní přes čtyři desítky změn. Ucelený návrh připravilo i ministerstvo práce. Jeho verze má podporu odborů a podnikatelů. Sněmovní sociální výbor ji ale dnes nepodpořil. Doporučil naopak schválit protinávrh, který připravily poslankyně ANO a KSČM. Jak velkou část své mzdy by lidé za neodpracované hodiny mohli od státu dostávat, jak dlouho by na kurzarbeitu mohli být, kdy by firma podporu získala a kdo by ji přiznával, není zatím jasné. Rozhodovat bude Sněmovna.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) kurzarbeit Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy