Platy politiků se mohou snížit, řeší to Maláčová. Návrh už je na stole

Snížení platů některých ústavních činitelů, jako jsou členové parlamentu a ministři, je znovu ve hře. Ačkoliv se o něm mluvilo už dříve, nyní přichází návrh příslušné změny přímo od členky vlády, a to ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

"Návrh je hotov, čeká se na projednání koaliční radou,“ chlubila se šéfka resortu práce v interview pro CNN Prima NEWS. Své ambice avizovala ministryně už v květnu. Její návrh by spočíval tom, že by platová základna dosahovala maximálně pětinásobku minimální mzdy, čímž by nejlépe odrážela hospodářskou situaci země. V současné době vycházejí platy ústavních činitelů z průměrné mzdy státních zaměstnanců.

"Před projednáním na koaliční radě návrh nikomu nedáme, děkuji za pochopení. Detaily sdělíme až po projednání, je tam vícero variant,“ objasnila Maláčová redakci CNN své důvody, proč momentálně nechce veřejnost seznámit, v jaké výši by chtěla politikům srazit platy.

Jednání koaliční rady, jež by se měla návrhem ministryně práce zabývat, se uskuteční 20. července. Podle českého premiéra Andreje Babiše byla Maláčová pověřena sepsáním zákona oddělujícím odměňování politiků a soudců. 

Jednání koaliční rady, která by o jejím návrhu měla jednat, je naplánované na 20. červenec. Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve řekl, že Maláčová dostala na jednání vlády za úkol připravit zákon, který by oddělil odměňování politiků a soudců. "Nebyla řeč o tom, kolik to bude, ani jak to bude. Já jsem řekl, ať to (Maláčová) oddělí, potom můžeme vést debatu, na co to navázat,“ dopověděl s poznámkou, že možné snížení poslaneckých platů se ve Sněmovně nesetkalo s příliš velkými ohlasy. 

Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka nelze předvídat, jak se jednotliví členové k návrhu šéfky resortu práce postaví. "Neznám parametry návrhu, tak jej nemůžu komentovat,” vysvětlil.

Nápady, jak snížit platy politiků, zaznívají často

S pokusy snížit politikům platy se česká politika potýká už delší dobu. Například Trikolóra, která je ve Sněmovně zastoupená dvěma svými členy, chtěla už na jaře prosadit úplné zmražení poslaneckých platů na dobu šesti měsíců. Důvodem byla epidemie koronaviru. Vláda k tomuto návrhu zaujala nesouhlasné stanovisko.

O snížení platů politiků hodně mluví strany jako SPD nebo Piráti. Zbylé opoziční strany mají obecně názor, že se jedná pouze o populismus a že Maláčová pouze odvádí pozornost od problémů svého úřadu. 

Základní měsíční plat člena Parlamentu ČR je letos 90 800 korun hrubého. V případě předsedy Poslanecké sněmovny i Senátu se jedná o částku 243 800 korun měsíčně a u šéfů parlamentních výborů, komisí a delegací o 127 800 korun. Od ledna si vrcholní politici přišli na desetinový růst platů spolu s nárůstem měsíčních náhrad.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) mzdy / platy Ministerstvo práce a soc. věcí politika Andrej Babiš Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy