Maláčová: ČSSD chce do Vánoc připravit systém výplat náhradního výživného

ČSSD chce mít do Vánoc připravený systém výplat náhradního výživného pro rodiče dětí, jimž partneři neplatí alimenty. Novinářům to dnes při návštěvě jižních Čech řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Náhradní výživné by podle ní mělo fungovat od roku 2021. Za neplatiče alimentů by výživné na děti poskytoval stát. V červenci Sněmovna propustila vládní návrh příslušného zákona do druhého čtení.

O náhradním výživném se podle ministryně v Česku diskutuje 15 let. "Měli jsme jednomyslnou podporu ve vládě, to tady nikdy nebylo, a pevně doufám, že do Vánoc budeme mít náhradní výživné hotové. Účinnost bude od příštího roku, ale legislativní proces ve Sněmovně chci načasovat co nejrychleji," řekla.

Náhradní výživné podle ní neřeší příčinu problému, což je podle ní fakt, že se v ČR špatně vymáhá právo. Minulý týden proto jednala s vládní zmocněnkyní Helenou Válkovou, společně zkusí "rázně zakročit" proti neplatičům výživného. "To bych si osobně přála, protože pak těch neplatičů bude méně," uvedla ministryně. Matkám samoživitelkám, které měly při koronakrizi finanční problémy, podle ní pomáhají i přídavky nebo mimořádná pomoc, o kterou lze žádat na úřadech práce.

Podle vládní předlohy o náhradním výživném by úřad práce vyplácel nejvýše 3000 korun měsíčně. Pohledávky by po neplatiči vymáhal. Novou dávku by stát dával nejdéle dva roky. Podmínkou by bylo, že rodič už začal peníze vymáhat po dlužníkovi v exekuci nebo u soudu. MPSV v podkladech k zákonu uvedlo, že úřady by mohly ročně dostat asi 24.000 žádostí o náhradní výživné a vyplatit by na něm mohly asi 861,3 milionu korun.

Maláčová dnes také řekla, že stát minulý týden poslal peníze zaměstnancům sociálních služeb, odměny za práci při koronakrizi. "Minulé pondělí jsme všechny ty peníze odeslali pro první kolo, pro víc než 93.000 lidí. Odměny (dostanou) nejen pečovatelky, ale i řidiči, kuchařky, uklízečky, podle počtu odpracovaných hodin," uvedla.

Investice do sociálních služeb, do zaměstnanosti a do rodin se vyplatí! Přesně na tohle jsem si vybojovala na vládě EU peníze, jak z realokací, tak i úplně nové. Podpoříme tak výstavbu zařízení pro seniory, digitalizaci, kurzarbeit nebo třeba sdílená pracovní místa či jesle.

— Jana Maláčová (@JMalacova) July 28, 2020

V pondělí oznámila, že navrhne trvalý kurzarbeit. Program by měl mírnit růst nezaměstnanosti, navázat na program Antivirus, který skončí v srpnu. Ve stejném měsíci předloží ministryně návrh vládě. Na jeho parametrech se podle ní rámcově shodli zástupci tripartity i koalice.

"Parametry budou jako v Německu, německý osvědčený systém funguje od roku 1957. Odvíjí se od hloubky a míry zasažení krize. Bude to postavené na částečné zaměstnanosti, to znamená ne jako teď program Antivirus na překážkách v práci. Rozumná míra je od 60 do 100 procent, stát by dofinancovával až dva pracovní dny," řekla Maláčová.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) alimenty ČSSD zákony kurzarbeit

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy