Maláčová jednala se Zemanem, ten podporuje navýšení minimální mzdy na 15 tisíc

Prezident Miloš Zeman podporuje navýšení minimální mzdy alespoň na 15.000 korun. Po dnešní schůzce s ním na Pražském hradě to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). O minimální mzdě bude v pondělí jednat tripartita.

Minimální mzda letos činí 13.350 korun. Odboráři požadují přidání o 1650 korun, podnikatelé nabízejí 700 korun. Ministerstvo práce připravilo návrh se třemi variantami - s růstem o 1150, 1350 a 1650 korun. Pokud se shoda nenajde, rozhodne vláda.

Pan prezident na jednání s ministryní práce a soc. věcí J. Maláčovou vyjádřil podporu omezení sociálních dávek pro ty, kdo odmítají nabízenou práci a současně podpořil růst minimální mzdy na 15 000 korun, tak, aby tato mzda umožňovala alespoň základní uspokojení životních potřeb.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) November 14, 2019

Jana Maláčová podporuje zvýšení na 14.700 korun. Zeman by podle ní uvítal, pokud by se minimální mzda zvýšila nejméně na 15.000 korun, tedy na výši, kterou podporují odboráři. "Mám z toho velikou radost," řekla po jednání s prezidentem Maláčová.

Ministryně poznamenala, že minimální mzdu pobírá v ČR 150.000 lidí, zároveň se její hodnota promítá také do výše zaručených mezd.

Po přidání o 1650 korun by minimální mzda podle ministerstva práce odpovídala 41,6 procenta průměrné mzdy. Při navýšení o 1350 korun by to bylo 40,8 procenta a při růstu o 1150 korun pak 40,2 procenta. Zaměstnavatele by to stálo podle jednotlivých variant tři až 4,3 miliardy korun.

Související

Více souvisejících

Minimální mzda Miloš Zeman Jana Maláčová (ČSSD) prezident čr Sociální dávky

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 44 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putina volilo přes 87 procent lidí. V Kremlu bude sedět dalších šest let

Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí, vyplývá z údajů ruské centrální volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů. O průběžných výsledcích informovala ruská státní agentura TASS

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy