Maláčová jednala se Zemanem, ten podporuje navýšení minimální mzdy na 15 tisíc

Prezident Miloš Zeman podporuje navýšení minimální mzdy alespoň na 15.000 korun. Po dnešní schůzce s ním na Pražském hradě to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). O minimální mzdě bude v pondělí jednat tripartita.

Minimální mzda letos činí 13.350 korun. Odboráři požadují přidání o 1650 korun, podnikatelé nabízejí 700 korun. Ministerstvo práce připravilo návrh se třemi variantami - s růstem o 1150, 1350 a 1650 korun. Pokud se shoda nenajde, rozhodne vláda.

Pan prezident na jednání s ministryní práce a soc. věcí J. Maláčovou vyjádřil podporu omezení sociálních dávek pro ty, kdo odmítají nabízenou práci a současně podpořil růst minimální mzdy na 15 000 korun, tak, aby tato mzda umožňovala alespoň základní uspokojení životních potřeb.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) November 14, 2019

Jana Maláčová podporuje zvýšení na 14.700 korun. Zeman by podle ní uvítal, pokud by se minimální mzda zvýšila nejméně na 15.000 korun, tedy na výši, kterou podporují odboráři. "Mám z toho velikou radost," řekla po jednání s prezidentem Maláčová.

Ministryně poznamenala, že minimální mzdu pobírá v ČR 150.000 lidí, zároveň se její hodnota promítá také do výše zaručených mezd.

Po přidání o 1650 korun by minimální mzda podle ministerstva práce odpovídala 41,6 procenta průměrné mzdy. Při navýšení o 1350 korun by to bylo 40,8 procenta a při růstu o 1150 korun pak 40,2 procenta. Zaměstnavatele by to stálo podle jednotlivých variant tři až 4,3 miliardy korun.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Minimální mzda Miloš Zeman Jana Maláčová (ČSSD) prezident čr Sociální dávky

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy