Maláčová navrhuje po zrušení zón bez doplatků vyvlastnění ubytoven pro chudé

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje jako rychlé řešení po zrušení takzvaných bezdoplatkových zón vyvlastnění soukromých ubytoven pro chudé, kteří toto bydlení platí z dávek, státem. Řekla to dnes novinářům. Reagovala tak na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část zákona o pomoci v hmotné nouzi.

Podle sporných paragrafů mohly radnice zřizovat zóny, kde noví žadatelé nedostali doplatek na bydlení. Přesouvali se pak jinam. Podle expertů na sociální problematiku by situaci řešilo sociální bydlení.

"Jsem přesvědčená, že rychlým, správným a také systémovým řešením toho dnešního rozhodnutí je možnost státu vyvlastnit objekt za náhradu. Objekt, v němž vícero lidí, kteří v něm pobývají, pobírá dávky na bydlení. To si myslím, že je skutečně systémové opatření," uvedla ministryně. Podle ní v Česku existuje nyní sto bezdoplatkových zón. V nich je 81 ubytoven, z toho 34 v Moravskoslezském a 14 v Ústeckém kraji, přiblížila Maláčová. Míní, že "společným nepřítelem jsou nepoctiví majitelé ubytoven", kteří sestěhovávají lidi v tísni na jedno místo. "Možnost vyvlastnění se rovná vlastně ukončení obchodu s chudobou," je přesvědčena šéfka resortu práce. Ujistila města s bezdoplatkovými zónami, že pro ně její úřad bude hledat řešení. Jmenovala Kladno, Děčín, Kadaň, Sokolov, Český Krumlov či Karvinou.

Na Ústavní soud se kvůli bezdoplatkovým zónám obrátila v roce 2017 skupina senátorů. Experti na sociální problematiku možnost zřizování oblastí bez vyplácení dávek kritizovali. Rozhodnutí soudců vítají. Za hlavní problém v Česku považují nedostupnost bydlení a neexistenci sociálního bydlení. Zákon o sociálním bydlení slibovala Babišova vláda ve svém programu. Krátce po svém nástupu od slibu upustila. Plánovala pak místo toho 15 opatření. Podle Maláčové se jejich příprava a prosazení neposunuly. "Bohužel kolegové z ANO to nevnímali jako svou prioritu," řekla ministryně. Podle ní musí problém řešit premiér a vláda, přístup musí být koordinovaný. Zmínila chybějící cenové mapy či hygienické standardy bytů, regulaci pronájmu bytů, slabou vymahatelnost práva při řešení přestupků či vzdělávání. "Ten hlavní důvod, alfa a omega, je nedostupnost bydlení. To znamená nečinnost ministerstva pro místní rozvoj," dodala ministryně. Resort místního rozvoje řídí hnutí ANO.

Zástupci měst litují zrušení části zákona, který umožňoval bezdoplatkové zóny

Zástupci měst litují, že Ústavní soud (ÚS) zrušil část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat takzvané bezdoplatkové zóny. Považují je za jednu z mála možností, jak se bránit přílivu problematických lidí. Někteří se domnívají, že nyní bude velký tlak na Sněmovnu, aby vznikl podobný zákon, který nebude v rozporu s nálezem ÚS, zjistila ČTK.

Ústavní soud vyhověl návrhu skupiny 17 senátorů, kterým se zabýval čtyři roky. Bezdoplatkové zóny podle ÚS zasahovaly do práva na zajištění základních životních podmínek v oblasti bydlení a nerozlišovaly mezi původci a "oběťmi" problémů. V bezdoplatkové noví nájemníci neměli nárok na doplatek na bydlení. Města se vyhlašováním těchto zón bránily přílivu lidí, kteří žijí ze sociálních dávek a často bydlí v nájemním bydlení, kde výše nájemného neodpovídá kvalitě bytu a peníze z doplatku končí u majitelů bytů či ubytoven. Nález ÚS vstoupí v platnost dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Obce nyní budou muset hledat jiné způsoby boje proti sociálně nežádoucím jevům a dosavadní bezdoplatkové zóny zrušit.

Náměstek libereckého primátora pro sociální oblast Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) míní, že obce přijdou o jediný represivní nástroj pro řešení situace v oblastech s problematickým bydlením. "Bylo to krajní řešení, byť mělo nedostatky, třeba že platilo jen na nájemníky nové, nikoliv stávající," uvedl pro ČTK. Ve stotisícovém Liberci je vyhlášena jediná bezdoplatková zóna pro tři soukromé domy ve Vojanově ulici ve čtvrti Františkov.

"Osobně si myslím, že nás se zrušení bezdoplatkových zón aktuálně nedotkne. Máme sice problémy i v jiných oblastech, než je Vojanova, ale jsem si skoro jistý, že tyto oblasti tak jako tak, i kdyby ta pasáž nebyla zrušena, nesplňují podmínky pro vyhlášení bezdoplatkové zóny," dodal Langr. I ke zlepšení situaci ve Vojanově ulici pomohlo spíše to, že "nejhorší" dům byl v tak špatném stavu, až stavební úřad rozhodl o jeho uzavření. Nájemníci se proto museli vystěhovat.

V Přerově je na seznamu takzvaných oblastí se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů zhruba deset ulic a Masarykovo náměstí. V plánu mělo město bezdoplatkovou zónu v nejbližší době rozšířit i o dům na Žerotínově náměstí 22 v sousedství Úřadu práce. "V Přerově jsme toto opatření využívali v lokalitách, kde byl objektivně problém se skupinami nepřizpůsobivých občanů - někdy se jednalo jen o konkrétní domy. Tímto (rozhodnutím ÚS) jsme ovšem přišli jsme o jeden z mála nástrojů, jak se bránit proti přílivu problémových lidí," řekl ČTK primátor Přerova Petr Měřínský (ANO).

Vedení Znojma chtělo bezdoplatkové zóny vyhlásit v historickém centru města. Podle starosty Jakuba Malačky (za ČSSD) nástroj brání spekulantům s byty stěhovat do center měst lidi, kteří se pohybují na okraji společnosti a často v novém bydlišti páchají přestupky. "Navštívil jsem několik měst napříč republikou, a všude mi říkali, že to není všespásné, ale jako jedna z mála věcí v legislativě zóny fungují a zavedli by je znovu. Pro mě je dnešní rozhodnutí zklamání," sdělil starosta ČTK. Dodal, že zóny nejsou jediným nástrojem, ale jsou zřejmě je nejefektivnější.

Podle starostky Sokolova Renaty Oulehlové (ANO) zrušení bezdoplatkových zón poškodí nejen obyvatele, kteří žijí poblíž lokalit s byty tzv. obchodníků s chudobou, ale i sociálně slabé, kteří se snaží svou situaci řešit. Sokolov zavedl zóny jako první a zkušenosti s nimi měl podle Oulehlové dobré. Nyní se obává dalšího zhoršení sociální situace ve městě.

V České Lípě vyhlásili s platností od 1. září bezdoplatkovou zónu v centru města. Pracovníci města teď zjišťují, jak se rozhodnutí nové vyhlášky dotkne. "Nález Ústavního soudu musíme pečlivě prostudovat a samozřejmě dle tohoto nálezu opatření upravíme, případně zrušíme, bude-li to nutné. Řešením situace v centru města se samozřejmě budeme dál zabývat," uvedla starostka starostka Jitka Volfová (ANO).

Starosta Úpice Petr Hron (bezp. Žít v Úpici) míní, že zrušení bezdoplatkových zón je hrubou chybou. "Stát takto dělá z normálních občanů, kteří jsou slušní a pracují, rasisty a extremisty. Stát tímto rozhodnutím vytváří podmínky pro extremismus a rasismus. Klidně tady ústavní soudce na týden ubytuju, ať to sami vidí," řekl ČTK Hron. Starosta Orlové na Karvinsku Miroslav Chlubna se domnívá, že rozhodnutí ÚS přinese městům jen komplikace. Problém podle něj nezmizí, pouze se zase odsune.

"Chtěli jsme eliminovat rodiny, které migrují skrz celou Českou republiku, chodí zrovna tam, kde je volno a kde dostanou doplatek za bydlení a nějakou adresu," řekl ČTK starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč). Třebíč chtěla zavést od listopadu bezdoplatkovou zónu ve vybraných ulicích, ve kterých je vyšší míra přestupků kvůli chování lidí hlavně v nočních hodinách. Znamenalo by to, že lidé, kteří pobírají doplatek na bydlení, by na něj na této adrese neměli nárok. "Byla to (bezdoplatková zóna) jedna z mála cest, která to může částečně eliminovat. Největším zdrojem problémů z hlediska chování a přestupků, je právě skupina obyvatel, kteří berou doplatek za bydlení. V Třebíči se problém objevil v posledním půl roce kvůli tomu, že začaly migrovat romské rodiny z Brna a ze Slovenska," řekl Pacal. O dalším postupu se podle něj bude město radit po právní analýze dnešního rozhodnutí soudu.

Podle ústavního soudce zpravodaje Jiřího Zemánka musí obce nyní opatření, jimiž zavedly bezdoplatkové zóny, zrušit, jinak se ocitnou v rozporu s nálezem ÚS. Zóny ztratily oporu v zákoně. Nárok na zpětné získání nepřiznaného doplatku na bydlení podle Zemánka nevzniká.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) sociálně vyloučení Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri stane v dubnu opět před soudem. Bude se řešit jeho odvolání

V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění. Feri byl loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let, na místě se odvolal. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy