Maláčová: Razie na MPSV není věc na odstoupení. Hamáček s ministryní souhlasí

Pondělní zásah policie na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) není podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) věcí, kvůli které by měla odstoupit z funkce. Stejný názor vyslovil předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Zdůraznil, že Maláčová je v případu pouze v pozici svědkyně. Dva manažery resortu obvinila policie z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky.

Maláčová dnes novinářům ve Středočeském kraji řekla, že k záležitosti očekává dopis od premiéra Andreje Babiše (ANO), doufá ale, že se osobně sejdou.

Babiš dnes řekl, že situaci na ministerstvu pokládá za velký problém a bude chtít po Maláčové vysvětlení. Obrátí se na ni nejspíš dopisem. "Předpokládám, že mi premiér pošle další dopis a pevně doufám, že se k té věci konečně sejdeme, jak jsem několikrát žádala," reagovala Maláčová. Dodala, že od Babiše dostává dopisů řadu, premiér však podle ministryně připustil, že je nečte, ale jen podepisuje.

Hamáček uvedl, že na hodnocení případu je ještě brzy. "Je třeba počkat, až bude jasné, co se stalo," uvedl. Dodal, že nemůže dát "ruku do ohně" za každého úředníka MPSV, o kvalitě politického vedení ze strany Maláčové je ale přesvědčen. "Tu věc, kterou nezavinila, ale zdědila, se snažila vyřešit," zdůraznil.

Premiér pokládá situaci na ministerstvu za velký problém. K dalšímu angažmá Maláčové ve vládě řekl, že neví, do jaké míry ministryně za celou věc může, nebo nemůže. Připomněl, že každá strana nominuje do vlády své zástupce.

Za problémy na MPSV nese zodpovědnost nejen ministryně Maláčová, ale i premiér vlády Babiš. Je to jeho vláda a jeho zodpovědnost. Je čas nazývat věci pravými jmény: A.Babiš vede korupční vládu a je třeba se ji co nejdříve zbavit. První krok ke změně můžeme udělat už na podzim.

— Petr Fiala (@P_Fiala) February 24, 2020

Maláčová policii podala k případu vysvětlení. "Není v jiné pozici než v pozici svědka, nevidím proto důvod, abychom cokoliv řešili," řekl na dotaz, zda by měla Maláčová skončit. Neočekává, že by záležitost nějak řešilo v pátek předsednictvo ČSSD. "Nepředpokládám, že by policie takto rychle ukončila šetření, je třeba dát policii prostor," uvedl. Přímo kvůli MPSV schůzku s Babišem nechystá. Dodal, že s premiérem se uvidí v pondělí na jednání vlády i koaliční rady. "Budeme a jsme v kontaktu," řekl.

Maláčová uvedla, že obviněné postavilo MPSV mimo službu. "Víc se nebudu vyjadřovat, byla jsem poučena, že mám zachovat mlčenlivost," dodala. Odchod z ministerstva kvůli kauze nechystá. "Nemyslím si, že je to na odstoupení," řekla novinářům.

Na ministerstvu práce zasahovala policie kvůli informačním systémům. Jedním z obviněných, kterým může hrozit 12 let vězení, je podle médií náměstek pro ekonomiku a ICT Jan Baláč (ČSSD). Maláčová uvedla, že resort chystá nový ucelený systém, který plánuje spustit příští rok. "Děláme vše pro to, aby od příštího roku MPSV mělo moderní, funkční a zejména hospodárný systém. Já od svého nástupu jsem z těch 20 podsystémů přesně dle harmonogramu čtyři uvedla do provozu," řekla Maláčová. Nový systém by podle ní měl konečně odpovídat potřebám 21. století.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Ministerstvo práce a soc. věcí Jan Hamáček Andrej Babiš Jan Baláč (náměstek MPSV)

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy